Асоциацията на европейските журналисти в България призовава Народното събрание да

...
Асоциацията на европейските журналисти в България призовава Народното събрание да
Коментари Харесай

Журналистите не харесаха условията за работа в новата сграда на НС

Асоциацията на европейските публицисти в България приканва Народното събрание да обезпечи съответни условия за работа на представителите на медиите.

От АЕЖ показват, че в първия ден на новия политически сезон публицистите са били сюрпризирани, че за тях е отредено място в партерен етаж на някогашния Партиен дом , където към този момент ще заседава Народното събрание.

Репортерите нямат достъп до останалата част на постройката, където влизането се реализира с магнитни карти, с каквито разполагат единствено депутати и чиновници.

От Асоциацията акцентират, че сходно ограничаване попречва работата на медиите, защото те няма да имат директен достъп до народните представители и ще би трябвало да предават само протоколни изявления и известия.

" В една парламентарна република е неприемливо Народното събрание да заседава на мрачно и представителите на народа да бъдат отделени от медиите. Това е и нарушаване на конституционното право да се търси и получава информация ", акцентира се в позицията.

От АЕЖ припомнят, че ограничавания на достъпа на публицисти до депутатите са били въведени и в предходната постройка на Народното събрание поради противоепидемичните ограничения.

Според тях организацията за отбрана на здравето на работещите в Народното събрание би трябвало да не нарушава правото на достъп до информация в работата на институцията.

От Асоциацията са безапелационни, че постройка, в която медиите са натикани в изолатор, може да е Партиен дом, само че не и Народно заседание на една демократична страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР