Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните

...
Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните
Коментари Харесай

МВР да публикува всичко за ареста и побоя над Димитър Кенаров, поиска АЕЖ - България

Асоциацията на европейските публицисти – България упорства Министерството на вътрешните работи (МВР) да разгласява неотложно безусловно всички материали от извършената вътрешна инспекция по ареста и побоя на нашия сътрудник Димитър Кенаров по време на антиправителствен митинг на 2 септември 2020 година

От обява във вестник „ Сега “ от тази събота научаваме, че инспекцията не е открила непозволени дейности на чиновници на Министерство на вътрешните работи, довели до противозаконен арест и нанесени телесни повреди на Кенаров. Открити са само нарушавания при обработката на документите в Министерство на вътрешните работи.

Припомняме, че журналистът Димитър Кенаров е арестуван от полицията, до момента в който отразява митингите против държавното управление и основния прокурор на 2 септември. Въпреки че неведнъж се легитимира пред чиновниците на Министерство на вътрешните работи и демонстрира своята прес карта, той е извлечен от пл. „ Независимост “. Камерата му е счупена и изчезва. Поставени са му белезници, като съгласно здравната експертиза е неведнъж удрян и ритан в главата. Държан е в автомобил на Министерство на вътрешните работи с други задържани, а по-късно е откаран в столично РПУ, където е освободен, без да бъде издадена заповед за задържането му. Отказана му е адвокатска отбрана.

Още при започване на инспекцията АЕЖ-България изрази терзания, че обществени изявления на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов съдържат внушения, които могат да повлияят на инспекцията.

Действията на чиновниците на Министерство на вътрешните работи против Кенаров, а също по този начин и против публицисти, провокираха сериозна реакция у нас и в чужбина. Припомняме, че въпросът беше регистриран на платформата на Съвета на Европа за сигурност на публицистите. Редица интернационалните организации също приканиха за задълбочено следствие, в това число „ Репортери без граници “, комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович, Комитетът за отбрана на публицистите и други

За насилието и ареста на Димитър Кенаров е сезирана и прокуратурата, само че за това какво се случва след подаването на сигнала също няма изясненост.

Не на последно място АЕЖ-България показва своето терзание, че, въпреки да е бил сезиран с тъжба от Кенаров, българският съд към този момент четвърти месец не се е произнесъл всъщност за законността на задържането му, в случай че законът планува неотложно изговаряне по каузи против полицейско задържане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР