Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изрази солидарността си с колегите

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изрази солидарността си с колегите
Коментари Харесай

АЕЖ призова управляващите да защитят журналистите от тормоз на Възраждане 

Асоциацията на европейските публицисти ( АЕЖ ) изрази солидарността си с сътрудниците от платформата за инспекция на обстоятелствата Factcheck.bg и да следят деянията на партия " Възраждане ".

Журналистките от платформата Мина Киркова и Ралица Ковачева са станали жертва на тормоз в обществените мрежи от членове и последователи на политическата мощ.

Това е следващата демонстрация на партията с водач Костадин Костадинов. Преди 10 дни Софийската градска прокуратура и ГДБОП инспекция за антисемитския фотоколаж с лицето на някогашния външен министър Соломон Паси . Той беше споделен в група на " Възраждане " в Телеграм.

Освен карикатурата през последните месеци последователи на " Възраждане " на филм с ЛГБТ тема в София, пробваха и в Пловдив, както и, на което нарисуваха свастика.

На 31 юли Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде до краткотрайния основен прокурор Борислав Сарафов, в който се упорства за разформироване на проруската националистическа партия " Възраждане " като противоконституционна.

В обръщението си във вторник АЕЖ прикани управляващите деликатно да следят “Възраждане ” за поддръжка и разпространяване на антисемитизъм, език на ненавист, сочене с пръст на неуместни критици, разпространение на персонални данни, включително и фотоси на “врагове ”, които могат евентуално да доведат до принуждение и да подтикват последователите й към закононарушения от ненавист.

В случай, че има задоволителни учредения за това, прокуратурата следва да предприеме дейностите, планувани в член 40, алинея (1) и (2) от Закона за политическите партии, се споделя в позицията. Тази алинеи споделят, че Софийски градски съд може да заличи регистрацията на партия при положение, че тя нарушава наредбите на закона и Конституцията.

Полицията и прокуратурата би трябвало да се отнасят оптимално съществено към всевъзможни закани – директни или непреки, отправени към публицисти от представители и последователи както на “Възраждане ”, по този начин и на всяка друга радикализираща се политическа мощ, пишат от Асоциацията.

Поредният случай е обвързван с журналистките Мина Киркова и Ралица Ковачева. Техни фотоси се популяризират с обидни и оскърбителен мнения и закани из разнообразни групи на “Възраждане ”, в това число и в такива, ръководени от водача и депутати от партията.

Дейността в обществените медии демонстрира равнища на координираност, присъщи на добре проведена акция за въздействие, съгласно АЕЖ. Към момента на издание на позицията въпросните изявления са споделени стотици пъти от самостоятелни профили и публикувани в десетки групи и страници.

Повод е инспекция на Factcheck.bg, която прави обзор на всички условия към Материалът излага както известните обстоятелства в него, по този начин и множеството рецензии на интернационалните организации, само че също по този начин демонстрира и по какъв начин съществуването на този уебсайт се употребява от съветската агитация, с цел да се злепоставят украинското държавно управление и неговите съдружници. Обективното и неедностранчиво отразяване очевидно не се харесва на част от последователите на “Възраждане ”, които стартират да атакуват авторката на текста, означават от АЕЖ.

Въпреки рецензията си към “списъците ” на “Миротворец ”, “Възраждане ” от дълго време прави “списъци ” с български публицисти и медии, които не утвърждава. Те са наричани “чуждестранни сътрудници ”, не са допускани до събития на партията, подлагани са на опетняване и закани в обществените медии.

Това не е първият случай, в който АЕЖ взима отношение по враждебни прояви на представители на “Възраждане ” към публицисти. Преди година АЕЖ излезе с позиции в отбрана на публицистите Ралица Фичева и Лъчезар Лисицов , като това са единствено два от няколкото образеца, показващи методичност в държанието на тази партия.

Factcheck.bg е член на най-авторитетната мрежа за инспекция на обстоятелствата в света The International Fact-Checking Network (IFCN) на института Пойнтер в Съединени американски щати.

Безпочвените изказвания, че медии, включително Factcheck.bg, са финансирани от “Сорос/ЦРУ ” са част от очернящата акция на “Възраждане ” против политическите им съперници, организациите на гражданското общество, разнообразни религиозни, обществени и етнически групи, се споделя още в позицията на АЕЖ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР