Асошиейтед пресУкраински войски събират информация за руските отбранителни линии на

...
Асошиейтед пресУкраински войски събират информация за руските отбранителни линии на
Коментари Харесай

АП: От бомби с Джи Пи Ес управление до радиоелектронна борба, Русия подобрява оръжията си в Украйнан

Асошиейтед прес

Украински войски събират информация за съветските отбранителни линии на фона на наближаващия завършек на пролетта и настъпването на второ лято на сражения. Силите на Киев са изправени против зложелател, който позволи неточности и претърпя неуспехи през продължаващата към този момент 15 месеца война. Анализатори обаче считат, че Москва също по този начин е извадила поучения от тези неточности и е подобрила своите оръжия и умения.

Русия е построила мощно укрепени отбранителни уреди по протежението на дългата 1000 километра фронтова линия, усъвършенствала е своите радиоелектронни оръжия, с цел да навакса изоставането си от Украйна във връзка с бойните дронове, и е трансформирала тежки бомби от своя голям боеприпас от времето на Студената война в муниции с точно ръководство, способни да поразяват цели, без да би трябвало да се излагат на риск бойните самолети.

Променящите се съветски тактики, дружно с по-големия брой войски и усъвършенстваните оръжия, биха могли да затруднят Украйна да реализира каквато и да било бърза, решителна победа и заплашват да трансфорат войната в дълга борба на безсилие.

Началникът на американския общоприет щаб военачалник Марк Мили съобщи в изявление пред Асошиейтед прес предишния вторник, че макар че украинските въоръжени сили са добре готови, с напредването на времето " това ще бъде битка с замяна на удари, продължаваща за забележителен интервал от време ".

Повечето внимание предходната седмица беше концентрирано върху пагубното наводняване в Южна Украйна, породено от разрушаването на язовир " Каховка ", за което двете страни си разменят обвинявания. В същото време обаче украински войски започнаха редица офанзиви на няколко елементи от фронта, които към този момент са постигнали единствено най-малък прогрес против многопластовата съветска защита.

Сър Ричърд Барънс, военачалник от запаса, управлявал Командването на обединените сили на Англия, сподели, че съветските въоръжени сили са построили отбранителни линии " по учебник " и са коригирали своите тактики след бързото оттегляне от огромни част от Харковска и Херсонска област под ударите на скоростна украинска акция предходната есен. Той уточни че Русия е подобрила качествата си както да противодейства, по този начин и да употребява дронове и също по този начин означи, че Москва се е научила да разполага отвън обсега на артилерията основни запаси, като командни постове и хранилища за муниции.

" И те са усъвършенствали метода, по който могат да обстрелват украинската артилерия и танкове, когато ги засекат ", съобщи той пред АП. " Така че, в случай че съберете всичко това дружно, всички знаят, че това ще бъде по-трудна борба, в сравнение с за Херсон или Харков през есента на предходната година. Хората към момента употребяват тези два триумфа, и това бяха триумфи, като пример, което считам, че не е почтено и е безразсъдно в тези условия ", добави Барънс. Той сподели още, че Русия е разположила повече войски, които да отбраняват дългата фронтова линия, макар че е допустимо доста от тях да не са добре подготвени.

В началото на войната съветски военни конвои се простираха по продължение на километри и станаха лесна плячка за украинска артилерия и дронове по време на провален опит за завладяване на Киев, като наблюдаващи считат, че това беше сериозен гаф.

Украински ракети потопиха съветския крайцер " Москва ", флагмана на Черноморския флот, като това беше сериозен удар по гордостта за Москва. Ракети на Киев унищожиха съветски хранилища за муниции и командни пунктове, и предходната есен силите на Кремъл бързо се изтеглиха от обширни райони в източната и южната част на страната.

Въпреки тези неуспехи Русия се окопа, с цел да отбранява огромните елементи от украинската територия, които завладя при започване на нашествието. Миналия месец тя откри надзор над град Бахмут в източната част на страната след най-голямата и кръвопролитна борба на войната.

Фундаменталните съветски недостатъци остават.
Руските войски не престават да имат невисок военен дух, има дефицит на муниции и координацията сред подразделенията продължава да бъде ниска. Избухнаха жестоки вътрешни битки сред висшето военно управление и частната военна компания " Вагнер ", която разполага с десетки хиляди наемници, оглавили борбата за Бахмут.

Основен фактор, който към момента лимитира съветските качества, е решението на Русия да не разрешава на своите Военновъздушни сили да напредват надълбоко в Украйна, откакто те понесоха тежки загуби в началните стадии на войната. Опитите да бъде изведена от строя украинската противовъздушна защита се провалиха. Благодарение на доставките на западни оръжия Украйна в този момент съставлява още по-голямо предизвикателство за съветските самолети.

Барънс акцентира, че е витално значимо за военните водачи в Киев да продължат да отблъскват военните самолети на съперника, тъй че " контраофанзивата да не стане моментът, в който съветските Военновъздушни сили ненадейно открият, че имат качествата и куража да вършат лудории… над цяла Украйна ".

Украинският боен анализатор Олег Жданов означи, че Москва има числено предимство в жива мощ и оръжия макар всичките си недостатъци. Въпреки че Русия от ден на ден употребява запасите си от времето на Студената война и разполага танкове от 50-те години на предишния век, с цел да попълни големите си загуби, понесени първоначално, сходни остарели оръжия все пак се показват добре, сподели той.

" Няма значение какви танкове имат; те имат хиляди от тях ", съобщи Жданов пред АП и уточни, че Русия употребява доста от тях като стационарни оръжия в отбранителните си линии, в това число в Запорожка област, където те са потвърдили успеваемостта си.

Той призна, че съветските сили са поразили украински военни хранилища, разчитайки на сътрудниците и колаборационистите на Москва, само че сподели, че сходни загуби " са търпими ". Жданов сподели и че руснаците все по-често употребяват дронове, както и че те са подобрили напъните си в радиоелектронната битка, с цел да заглушават украинските дронове. По думите му Русия е спряла да употребява батальонните тактически групи, които е разполагала при започване на войната и е минала към по-малки подразделения.

Въпреки че съветските Военновъздушни сили употребяват относително дребни количества самолети, те са модернизирали запасите си от бомби и са ги трансформирали в планиращи оръжия, които са потвърдили успеваемостта си, сподели Жданов. По думите му 500-килограмовите бомби, за които е пригоден Джи Пи Ес модул, могат на нанасят обилни вреди. " Съветският съюз е произвеждал тези бомби в неизброими количества ", сподели Жданов и добави, че руснаците пускат до 50 от тях дневно с " голям психически резултат ".

Една такава бомба, пусната простъпка през април над съветския град Белгород покрай границата с Украйна, взриви голям кратер и леко рани един човек.

Руски военни блогъри похвалиха силата на удара на планиращите бомби и тяхната дарба да поразяват цели на разстояние до 70 километра. Един някогашен боен водач написа в своя блог, че сега се работи по преправянето на 1500-килограмови бомби в планиращи муниции.
Тези модифицирани бомби разрешават на съветските Военновъздушни сили да засилят ударите по украинските сили без да излагат на риск бойните си самолети.

Кралският единен институт за отбранителни проучвания (РУСИ), основан в Лондон мозъчен концерн, който се концентрира върху въпроси от сферата на защитата и сигурността, уточни тези планиращи бомби в лист с усъвършенствания на съветските оръжия и тактики. " Въпреки че те имат единствено лимитирана акуратност, размерите на тези муниции съставляват сериозна опасност ", сподели РУСИ в собствен скорошен отчет и добави, че Русия работи, с цел да усъвършенства точността им.
Руски инженери са показали умения в градежа на полеви укрепления и комплицирани трудности по фронтовата линия, в това число укрепени с бетон окопи и командни бункери, бодлива тел, изкопи, противотанкови заграждания или " драконови зъби ", както и комплицирани минни полета, се споделя в отчета.

Мащабното разполагане на високотехнологични противотанкови и противопехотни мини съставлява " доста тактическо предизвикателство за украинските офанзивни интервенции ", считат създателите от РУСИ. Сред другите посочени в отчета съветски усъвършенствания са по-добър термален камуфлаж за танкове, по-бързо разполагане на артилерия на голям брой позиции, в това число интеграция с дронове за отбягване на загуби, както и офанзиви против украинска артилерия с блуждаещи муниции.

Тази дарба на съветския обстрел за бърза реакция съставлява " най-голямото предизвикателство за украинските нападателни интервенции ", се споделя в отчета на РУСИ. В него се прибавя, че усъвършенствани съветски системи за радиоелектронна битка унищожават към 10 000 украински дронa месечно, като в това време са съумели да прехванат и разшифроват украински тактически връзки в действително време.

В отчета написа още, че руснаците са се научили да прехващат ракети с Джи Пи Ес ръководство, изстрелвани от снабдени от Запада пускови установки, като създадените в Съединени американски щати " Хаймарс " (HIMARS), които са провокирали ужас измежду руснаците и са нанесли обилни вреди.

Руските въоръжени сили " съумяват да подобрят и развиват метода, по който употребяват основни системи ", споделя РУСИ, само че означи, че съветската страна би могла да изпита компликации да отговори на сходни бързи корекции от страна на Киев, които биха могли да накарат подразделенията на Москва " евентуално бързо да изгубят своята съгласуваност ".

Инфо: Българска телеграфна агенция (с дребни съкращения)
Превод: Владимир Арангелов

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР