Арт структура и туристическа атракция в Ню Йорк беше затворена

...
Арт структура и туристическа атракция в Ню Йорк беше затворена
Коментари Харесай

Гигантска скулптура в Ню Йорк стана магнит за самоубийци

Арт конструкция и туристическа атракция в Ню Йорк беше затворена за гости предходната седмица, ден откакто 21-годишен мъж намери гибелта си със скок от най-високата ѝ част - трето самоубийство на мястото за по-малко от година, оповестява „ Ню Йорк Таймс “.

Vessel (съд, купа, кораб) е 16-етажна структура в новия квартал Хъдсън Ярд , известна още като Нюйоркското стълбище. Състои се от поредност от стълби, свързани с платформи, във формата на овал; мъчно е да се изясни какво съставлява. Може да се опише като кръстоска сред постройка, произведение на изкуството и монумент. Във всеки случай структурата по концепция на английския дизайнер Томас Хедъруик привлича вниманието.

Състои се от 154 стълбища, 2500 стъпала и 80 площадки за нанагорнище на посетителите. Гледките от площадките си заслужават изкачването. Повтарящите се форми в структурата припомнят на рисунките на Ешер. Въпреки че, наподобява, всеки вижда нещо свое в необикновена форма.  Например пчелна пита, кошер, катерушка или даже кошница. Посещенията са безвъзмездни, само че поради ограничавания брой места, беше належащо посетителите за имат предварителна онлайн резервация. Засега обаче са отсрочени за неопределен срок.

Концепцията за Vessel беше показана на обществеността през 2016 година, строителството стартира през април 2017 година, като обособените части бяха създадени в Италия и изпратени с транспортен съд до Съединените щати. Конструкцията беше открита на 15 март 2019 година Скулптурата беше посрещната със смесени реакции. В сп. " Форчън " беше наречена " отговорът на Манхатън на Айфеловата кула ", също както и от CNN. Други медии я съпоставиха с рисунка на Ешер и я нарекоха самоуверено допълнение към пейзажа на града. Няколко коментатори показаха аналогия с великански дюнер.

След отварянето на Vessel получи най-вече рецензии поради недостъпността си за гости с  инвалидни колички - състоеше се главно от стълби и единствено един асансьор, обвързван с една от площадките. Поради това групите за права на инвалидите протестираха, а Министерството на правораздаването на Съединени американски щати подаде тъжба, в която се твърди, че по-голямата част от структурата не е в сходство със Закона за хората с увреждания. Освен това спирките на асансьори на петия и седмия етаж от време на време се пропущат заради опасения за претъпканост.  През декември 2019 година достъпността до структурата беше увеличена посредством прибавяне на асансьори за инвалидни колички и осигуряване на достъп до всички равнища.

Другият проблем беше, че Хъдсън Ярдс, притежателят на Vessel, претендираше за благосъстоятелност върху всички фотоси и видеоклипове, направени на Vessel, и си запазваше правото да ги използва без да заплаща авторски отчисления. След появяването на рецензии относно привилегия за авторското право на Vessel, Хъдсън Ярдс модифицира политиката, тъй че посетителите да имат право на благосъстоятелност върху своите снимки от мястото.

Vessel беше употребен за първи път като площадка за самоубийство през февруари 2020 година

В разбор на ситуацията сайтът за градски дизайн Curbed посочва, че височината на преградите (до равнището на гърдите) покрай почти 2500-те стълби и свързващи пътеки, не е задоволителна. Както проличава от неотдавнашните смъртни случаи, средносилен човек в стрес може с лекост да се прехвърли през тях. Най-очевидната тактика за попречване на такива опити е издигането на бариерите над равнището на очите - така гледката би била затруднена, на евентуално щяха да бъдат спасени човешки животи.

Тримата души, починали след скок от Vessel, са на възраст сред 19 и 24 години. Според психолозите по-младите хора се постоянно се самоубиват по разнообразни аргументи от възрастните.  Те са по-спонтанни и работят доста импулсивно, от време на време по съвсем тривиални - разкъсване с сътрудник, скарване с родители, неприятни резултати на изпит или злословия. Но и по-бързо им минава. В такива моменти, когато решението може да се промени за елементи от секундата, по-високият парапет може да се окаже от решаващо значение.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР