Ароматната какаова напитка освен богат вкус има и редица ползи

...
Ароматната какаова напитка освен богат вкус има и редица ползи
Коментари Харесай

За какво е полезно какаото и кога да го избягваме

Ароматната какаова напитка с изключение на богат усет има и редица изгоди за организма. Стимулиращото и тонизиращо деяние на какаото върху организма се държи основно на наличието на теобромин (1.5% до 2%) и кофеин (от 0.4 % до 0, 8%). Като цяло теоброминът работи върху разнообразни функционалности на организма.

Важно е да се означи, че за разлика от кофеина, теоброминът не покачва работоспособността, а спомага за по-бързото възобновяване на физическите сили на организма, изключително в случаите, когато сме сложени под огромен стрес и напрежение. Според експерти теоброминът оказва въздействие най-много на централната нервна система.

Какаото съдържа витамините А и С, както и витамини от групата В, витамин РР. По-значително е наличието на минерали в какаото. Минералният състав демонстрира съмнения според от степента на узряване и ферментация.

Какаото е относително богато на фосфорни и калиеви соли, само че е оскъдно на калциеви. Калият в какаото има извънредно удобно влияние върху сърдечно-съдовата система. А пектиновите субстанции, влизащи в неговия състав, работят добре на храносмилателните функционалности.

Колкото и потребно да е обаче, прекаляването с какаовите питиета въпреки всичко може да докара до някои нежелани положения. Големите количества предизвикват неспокойствие на лигавицата на стомаха, допустимо е да натовари черния дроб и жлъчните пътища.

Какаото би трябвало да заобикалят и хората, които имат проблеми с бъбреците и са податливи към формиране на пясъци и камъни в тези органи.

 Какао

Причина за това е високото наличие на оксалова киселина. Освен това поемането на огромни количества какао съгласно някои учени води до нарушение на равновесието сред калция и фосфора в организма.

Това се дължи и на диуретичния резултат на какаовата напитка и по-конкретно на теобромина. Не се предлага още какаото да се пие на гладно. Някои експерти даже са на мнение, че какаото би трябвало да се заобикаля от бременните и кърмачките, защото предизвиква отклоняване на скъпия калций от организма.

Специфичният мирис на какаото се дължи на лимонена и оцетна киселина и летливите етерични масла. Високото наличие на танинови (дъбилни) субстанции в какаото (около 5 %) е причина за горчивия и тръпчив усет на натуралното какао.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР