Армията на България категорично се нуждае от модернизация. Специално въздушните

...
Армията на България категорично се нуждае от модернизация. Специално въздушните
Коментари Харесай

Грипен или F-16 - от какво имаме нужда? Коментира военен експерт

Армията на България изрично се нуждае от рационализация. Специално въздушните сили са в доста неприятно положение - от позиция на това, че техниката е остаряла. Това изясни в изявление за Българска национална телевизия някогашният заместник-министър на защитата Йордан Божилов.

„ Важно е да се види какво може да си позволим с наши запаси, а за задачата би трябвало да имаме Народно заседание, което да дефинира рамката “, счита той.
-->
По думите му няма смисъл да се прибягва до закупуване на „ Грипен “ без значение от офертата, защото ще дойдат дружно с F-16.

„ Смятам, че би трябвало да сме открити и почтени пред българските жители - закупили сме 8 самолета F-16, които ще закъснеят с година-година и половина и ще дойдат при започване на 2025 година Но към този миг ще имаме готови летци, които ще могат да извършват всички задания като сегашните водачи на Миг-29 “, разяснява Божилов.

Според него е нужен разбор, политическа воля, с цел да се върви към модернизацията и да има проект, върху който да се стъпи.

„ Родните ни летци летят доста малко, това е един от рисковите фактори във авиацията. Една от аргументите е остарялата техника и невъзможността тя да бъде поддържана по съответния метод “, сподели още той.

За случая с взривената цистерна на моста над Керченския залив към Крим, Божилов сподели, че гърмежът на Кримския мост е следващ удар по психическото положение на Русия. Той е основен транспортен кулоар за обезпечаване на войските в южната част на Украйна. Руската войска страда от неприятна логистика, неприятно управление и липса на модерни оръжия, сподели Божилов. Той чака, че този удар ще бъде употребен от Украинската войска.

" Украйна има духа, силите и положително командване да усвои нови територии. Това е метода да бъде прекъсната тази война - докъдето са били границите, до там да се върне Русия ", сподели Божилов. В противоположен случай той не изключва и партизански тактики.

Относно споменаването, че камионът, който се взривил на моста, бил минал през България, Божилов сподели, че привличането на името на България е неуместна теза, която се употребява в пропагандата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР