Армиите на Русия и Беларус започнаха в четвъртък мащабни военни

...
Армиите на Русия и Беларус започнаха в четвъртък мащабни военни
Коментари Харесай

Лукашенко отвори кутията на Пандора. Русия и Беларус започнаха нови военни учения близо до Украйна

Армиите на Русия и Беларус започнаха в четвъртък огромни военни учения покрай беларуската граница с Украйна. Те ще продължат 10 дни, заяви министерството на защитата на Русия.

НАТО дефинира ученията "Съюзна решимост-2022 " като най-голямото разполагане на съветски войски в Беларус след края на Студената война. Маневрите се организират на фона на засилени за деескалация на напрежението сред Москва и Киев. В края на предходната година Русия струпа над 100 000 военни покрай границата си с Украйна, а Западът дефинира тези дейности като въведения към инвазия.

Москва, която отхвърля да възнамерява навлизане в Украйна, не оповестява какъв брой нейни военни вземат участие в взаимните учения с армията на Беларус. По-рано предходната седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че чака Русия да се включи с 30 000 бойци, елементи от силите за специфични интервенции "Спецназ ", изтребители Су-35, системи за противовъздушна защита С-400, както и ракети "Искандер " с нуклеарен потенциал.

Според специалисти, представени от Ройтерс, разполагането на съветските военни елементи и системи за противовъздушна защита обезпечава на Москва доста по-ефективно отбранително покритие за съветския Калининградски ексклав. Освен това се основава и нов фронт за безпокойствие на Украйна, защото украинската столица Киев се намира единствено на към 90 км от беларуската граница.

Кремъл заяви, че съветските войски ще се върнат в Русия след края на ученията, само че редица специалисти и членове на беларуската съпротива показаха подозрения, че това ще се случи.

"Лукашенко отвори кутията на Пандора. Той мисли, че към момента управлява нещата, само че ние не сме сигурни. Може ли да подсигурява, че тези войски се прибират у дома? ", сподели Франак Вячорка , консултант на водача на беларуската съпротива Святлана Циханоуска.

С новите руско-беларуски маневри се усилва военното наличие по украинската граница. Според публични данни на западните разузнавания, представени от Би Би Си, броят на съветските военни е към този момент към 130 000.

Западът споделя, че това е симптом за планувано нахлуване, като планува ако то се реализира. Москва отхвърля, че ще предприеме военни дейности, и упорства за гаранции, че Украйна няма да се причисли към НАТО.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР