Арменската кухня е най-старата в кавказкия регион и една от

...
Арменската кухня е най-старата в кавказкия регион и една от
Коментари Харесай

Кулинарни традиции в арменската кухня

Арменската кухня е най-старата в кавказкия район и една от най-старите в Азия. Характерните ѝ черти са се запазили от хилядолетие преди новата епоха - в интервала на образуването на арменския народ до наши дни.

В предишното популацията на днешна Армения стартира да готви на отвесната пещ за готвене тонир. Оттам тя става известна из цялото Задкавказие. Готвенето в тонир придава невероятна специфичност на всичко, което се подготвя в него - самун, месо, риба, зеленчуци.

Именно в тонир се пече известният арменски самун лаваш. Той съставлява дълга към метър и тънка, лесна за извиване линия тесто. И до през днешния ден в селските региони на Армения локалните се запасяват с лаваш за зимата, като го сушат и складират в земята. Преди консумация е нужно единствено да се напръска с вода и загрее.

Днес обичайните арменски ястия могат да се дефинират като остри, с ясно изразен лют усет. Подправките са главен миг, като най-често употребяваните са кимион, пипер, чесън и разнообразни ароматни зелени растения. Най-често приготвяните меса са телешкото и агнешкото. Свинското се използва много по-рядко.

 Тонир за готвене на арменски предписания

Подобно на ястията, ордьоврите в арменската кухня също са с много изострен усет. Характерният и обичан от арменците суджук съдържа в себе си доста ароматни и люти съставки като канела, чесън и люти чушки.

В арменската кухня, сходно на българската, се употребяват доста зеленчуци. Доматите, краставиците, зелето, патладжаните, картофите, морковите, спанакът, аспержите, тиквата, зеленият боб, бамята, тиквичките и още доста други се готвят интензивно.

Много от тях се влагат и в разнообразни ястия в комбиниране с локални и рибни артикули. Може би най-любимият зеленчук е патладжанът, от който се подготвят схторац - рулца от сини домати с млечна плънка с чесън.

Арменците употребяват и плодовете за готвене. Дюли, сливи, лимони, нар, стафиди и други се употребяват при приготвянето на ястия с месо и с риба. Сушените кайсии пък се употребяват за облагородяване на ястия с агнешко и други меса или пък разнообразни супи, да вземем за пример с леща.

 Лавашът е обичаен арменски самун

Освен зеленчуците, плодовете и месото доста място в арменската кухня заемат ястията от брашно и зърнените храни. Освен обичайният самун лаваш арменците подготвят и самобитните питчици аритша. От грухана пшеница пък се прави каша с пилешко месо, наречена ариса. Особено обичани на всички арменци са и другите пилафи от ориз.

В арменската кулинарна традиция е застъпено и потреблението на млечно-кисели артикули. Сред тах най-разпространен е мацунът, който се подготвя от краве, овче и биволско мляко.

Още обичайни предписания от арменската кухня: Арменски бойкоси, Арменски кюфтета, Арменски сладки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР