Армения в четвъртък официално се присъедини към Международния наказателен съд

...
Армения в четвъртък официално се присъедини към Международния наказателен съд
Коментари Харесай

Армения се присъедини към Международния наказателен съд въпреки гнева на Русия

Армения в четвъртък публично се причисли към Международния углавен съд (МНС), споделиха публични лица, ход, който обичайният съдружник Москва жигосах като неприветлив. Базираният в Хага съд през март издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин поради войната в Украйна и противозаконното депортиране на деца в Русия. Сега Ереван е задължен да арестува съветския водач, в случай че стъпи на негова територия.


„ Римският статут на МНС публично влезе в действие за Армения на 1 февруари “, сподели формалният представител на страната по интернационалните правни въпроси Йегише Киракосян пред AFP. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели през октомври, че Армения е взела " неправилно решение " да ратифицира Римския статут на МНС, а съветското външно министерство назова този ход " неприятелска стъпка ". Арменският министър председател Никол Пашинян се опита да успокои страховете на Кремъл, заявявайки, че решението не е ориентирано против Русия.

Киракосян сподели: „ Присъединяването към МНС дава на Армения съществени принадлежности за попречване на военни закононарушения и закононарушения против човечеството на нейна територия “. „ На първо място, това се отнася до Азербайджан “, основният зложелател на Ереван, с който той е водил две войни за противоречивия район Нагорни Карабах.

Но ходът на Армения илюстрира възходяща бездна сред Москва и Ереван, който се ядоса на Кремъл поради хипотетичното му безучастие във връзка с дългогодишната борба на Армения с Азербайджан. През септември азербайджанските сили минаха през Карабах, където са ситуирани съветски миротворци, и си осигуриха капитулацията на арменските сепаратистки сили, които направляваха планинския район от десетилетия.

Армения подписа Римския статут през 1999 година, само че не го ратифицира, базирайки се на несъгласия с конституцията на страната. Конституционният съд сподели през март, че тези спънки са били отстранени след приемането на нова конституция на Армения през 2015 година. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР