Аржентинците гласуват днес на първични избори, за да номинират кандидатите

...
Аржентинците гласуват днес на първични избори, за да номинират кандидатите
Коментари Харесай

Аржентинците гласуват на национални първични избори за президент

Аржентинците гласоподават през днешния ден на първоначални избори, с цел да предлагат претендентите за президентските избори през октомври. Това ще бъде избор с нерешителен излаз за установяване на наследника на лявоцентристкия държавен глава Алберто Фернандес. 

Над 35 милиона гласоподаватели са призовани да изберат авансово както партиите, които ще вземат участие в конкуренцията за президентските избори на 22 октомври – това изисква приемане на 1,5% от гласовете на национално равнище – по този начин и техните претенденти, предава Българска телеграфна агенция.

Но кой би желал да управлява Аржентина, третата по величина стопанска система в Латинска Америка с впечатляващ аграрни и суровинен капацитет, която обаче от 12 години е в клопката на двуцифрена инфлация (115% годишно), голям дълг към МВФ и 40-процентна беднотия.

В конкуренцията вземат участие 22 кандидатури за " президент+вицепрезидент ". Само половин дузина от тях ще останат в надпреварата довечера, с взор към 22 октомври, в това число два блока, които са с преобладаваща поддръжка и по тази причина от техните среди се чака да бъде излъчен идващият президент. Досегашният държавен глава Алберто Фернандес, който е извънредно неизвестен, не се кандидатира още веднъж.

От лагера на държавното управление (център-ляво) се кандидатира 51-годишният министър на стопанската система Серхио Маса, който съумя да сплоти перонисткия лагер и да се преценява с МВФ. Но събитието, че от една година ръководи стопанска система, нуждаеща се от интензивно лекуване, играе срещу него.

В дясната съпротива същински, оспорвани първоначални избори опълчват 57-годишния кмет на Буенос Айрес от 2015 година Орасио Ларета, който се показва като сдържан и ловък в консултациите, против някогашен министър на сигурността – 67-годишната Патрисия Булрич, която дава обещание " шокови " способи, както в икономическата област, по този начин и в областта на сигурността.

Голямата незнайна е кой ще бъде определен всред Ларета и Булрич. Резултатът ще дефинира новия избирателен пейзаж, счита самостоятелният политолог Карлос Фара.

Основният смисъл на ПАСО (PASO) (открити, едновременни и наложителни първоначални избори) е да очертае наклонност, която да бъде барометър за положението на силите, от време на време предвещавайки резултата от президентските избори, отбелязва Агенция Франс Прес.

През 2019 година резултатът от първичните избори на Алберто Фернандес – единственият прелиминарен претендент от лагера на перонистите – предизвести успеха му на президентските избори над Маурисио Макри.

Заедно с претендентите за президент аржентинците гласоподават през днешния ден авансово и за претенденти за Камарата на депутатите и Сената, чийто състав ще бъдат отчасти възобновен на същинските избори на 22 октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР