Аржентинският президент Алберто Фернандес отпътува днес за Бразилия, за да

...
Аржентинският президент Алберто Фернандес отпътува днес за Бразилия, за да
Коментари Харесай

Аржентинският президент отпътува за среща с новоизбрания бразилски президент Лула

Аржентинският президент Алберто Фернандес отпътува през днешния ден за Бразилия, с цел да се срещне с новоизбрания президент Луиз Инасио Лула да Силва , който победи с дребна преднина сегашния държавен глава Жаир Болсонаро на втория тур на президентските избори, съобщи Ройтерс.

Перонистът Фернандес незабавно приветства резултата от изборите, защото през последните четири години беше в обтегнати връзки с представителя на десницата Болсонаро. Победата на Лула би могла да докара до усилване на връзките сред двете прилежащи страни, откакто новият президент постави клетва на гала, планувана за 1 януари.

" Аржентина и Бразилия съставляват забележителна част от южноамериканския БВП ", съобщи Фернандес по аржентинското " Радио 10 ", преди да замине за бразилската финансова столица Сао Пауло. Лула е " в действителност неповторим и впечатляващ водач, претърпял доста сложни моменти ", сподели Фернандес, имайки поради 19-те месеца, които Лула прекара в пандиза по присъди за приемане на рушвет, анулирани предходната година от бразилския Върховен съд.

Резултатът от изборите в най-голямата латиноамериканска страна значи, че левицата в този момент ще е на власт във всички огромни стопански системи в района след поредност от победи през последните години на избори - от Мексико до Аржентина. Победата на Лула консолидира новата " розова вълна " в Латинска Америка на фона на знакови изборни победи на левицата в Колумбия и Чили.

Новоизбраният президент даде обещание завръщане към подтиквания от страната стопански напредък, както и към обществените политики, които помогнаха на милиони бразилци да се измъкнат от бедността по време на неговите два президентски мандата от 2003 година до 2010 година Той даде обещание също да се бори против унищожаването на Амазонската джунгла и да трансформира Бразилия в водач в международните диспути за климата.

Двата президентски мандата на Лула - някогашен профсъюзен лидер, роден в оскъдно семейство - бяха белязани от стопански напредък и той напусна поста с рекордно висока известност. След това обаче неговата Партия на трудещите се беше обвързвана с дълбока криза и корупционен скандал, поради който Лула лежа в пандиза 19 месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР