Археолози в Англия са идентифицирали почти завършен англосаксонски пещерен дом,

...
Археолози в Англия са идентифицирали почти завършен англосаксонски пещерен дом,
Коментари Харесай

Откриха пещерния дом на саксонски крал, станал светец

Археолози в Англия са разпознали съвсем приключен англосаксонски пещерен дом, в който съгласно тях е живял крал, станал светец.

 Жилището в централното британско графство Дербишър, за което се допуска, че е от началото на IX век, е намерено от екип от Кралския аграрни университет (RAU) и компанията Wessex Archaeology, съгласно известие за медиите от сряда. Екипът е извърши в детайли изследване на пещерния комплекс Анкор Чърч в Дербишър, като е заключил, че пещерите евентуално са от ранния феодален интервал, а не от XVIII  век, както се смяташе до момента.

Едмънд Саймънс, теоретичен помощник в RAU, сподели пред CNN, че пещерата е " малко, интимно пространство ", което представлява  един от най-старите домашни интериори, непокътнати във Англия. Макар че има няколко църкви с непокътнати интериори, които датират от същия интервал, " на никое място другаде не може да се види място, където в действителност някой е ял, спал, молил се и е живял преди 1200 години ", сподели Саймънс. Пещерното жилище е разполагало с три стаи и параклис.

 

Датиране на пещерната къща

 При определянето на възрастта на жилището от IX век са били взети поради редица фактори, споделя Саймънс.

Пещерите са издълбани в мека пясъчна канара и тесните им порти и прозорци наподобяват на саксонската архитектура ОН интервала, до момента в който изсечения в скалите дирек е сходен на този, намиращ се в близката саксонска крипта.

Местният фолклор и откъс от книга от XVI век свързват пещерите Анкор Чърч с един светец. Свети Хардулф е разпознат като крал Еардулф, който е управлявал Нортумбрия до 806 година Той умира към 830 година и е заровен на рид покрай пещерите.

Хардулф е един от поредицата, свалени от власт саксонски крале, които доживяват годините си като монаси или отшелници. За тях това е бил начин да запазят статута си, от време на време и живота си. Но той не е бил „ космат чешит, живеещ в цялостно уединение в пещерата “, твърди Саймънс, а един тип

 

жив светец, който имал прислужници, възпитаници и гости ,

търсещи  съветите му. „ Отшелниците са били важни и свети  хора “, казва Саймънс.  Това е необикновено набожен интервал. "

По времето на гибелта му нападенията на викингите против английските острови, започнали в края на VIII век, зачестяват. Те идват в региона малко след гибелта на Хардулф. Тъй като тяхната езическа войска е избила всички локални религиозни фигури, би трябвало да се  предположи, че пещерната къща е отпреди идването им, изясни Саймънс.  „ Така всичко си пасва “, добавя той.

Пещерните жилища постоянно са били несправедливо игнорирани от историците, споделя Саймънс, но те „ са единствените запазени  жилищни пространства, оживели още от  саксонския интервал. Досега в границите на този план в Уест Мидланд са  разкрити повече от 20 други сходни жилища, споделя той, „ някои от които е допустимо да са даже по-стари “. 

" Невероятно е, че домашни здания, отпреди над 1200 години са се запазили на толкоз очевидно място, неразпознати от историци, антиквари и археолози ", сподели Марк Хортън, професор по археология в RAU, в известието за медиите.

„ Уверени сме, че предстоят да бъдат открити и други образци, които да дадат неповторима вероятност за англосаксонската Англия. “

Изследването е оповестено в Proceedings of the University of Bristol Spelaeological Society.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР