Археолози са завършили анализите на 600-годишния скелет, открит миналата година

...
Археолози са завършили анализите на 600-годишния скелет, открит миналата година
Коментари Харесай

Скелет под училище е на екзекутиран пират

Археолози са приключили анализите на 600-годишния скелет, открит предходната година под площадката на начално учебно заведение в Единбург, Шотландия. Учените считат, че това са останките на корсар или различен тип нарушител, който е обесен на околните пристанищни докове.

Първоначално се е считало, че скелетът е от бронзовата ера, тъй като е открит наоколо до 4000-годишни части от глинени съдове. Но въглеродният разбор посочил, че индивидът е умрял на 50-годишна възраст и е живял сред XVI и XVII век. Лицевата реорганизация на екзекутирания е дело на криминалистичен художник, който работил взаимно с археолозите.

 Мястото, на което е открит скелета. City of Edinburgh Council Мястото, на което е открит скелета. City of Edinburgh Council

Училището е най-старото в града и се намира наоколо до пристанищните докове на Нюхевън, където в предишното имало бесилки за екзекутиране на пирати, наказани вещици и всевъзможни нарушители като цяло. Това е и повода археолозите да считат, че откритият скелет е принадлежал на корсар, който след екзекутирането си, е бил изхвърлен в близката дупка.

„ Знаем, че начално учебно заведение Виктория е издигнато през 1845 година на място, което през XVI и XVII век се е явявало брегова линия “, споделя Джон Уолсън (John Walson), градски археолог в Единбург.

Строежът на пристанището в Нюхевън е почнал през 1504 година по заповед на крал Джеймс IV. Целта на пристанището е била да побере тогавашният максимален транспортен съд в Европа – Великият Майкъл. Каравелата на Кралските военноморски сили на Шотландия била прекомерно огромна, че да бъде издигната на друго пристанище.

 Моряци показват към бесилка, сложена на ръба на пристанището. Wikimedia Commons Моряци показват към бесилка, сложена на ръба на пристанището. Wikimedia Commons

Историческите сведения разкриват, че на ръба на пристанището в предишното е имало бесилки, които да се виждат елементарно от наближаващите кораби. По това време е било нормална процедура на тези бесилки да се провесват телата на екзекутираните нарушители, с цел да служат за образец против пиратството. Интересен способ е било провесването на живи хора в железни кафези. Те умирали най-много от жадност.

Бесилката в Нюхевън е издигната в средата на XVI век и е била в приложимост до 1822 година

„ Тази форма на обществена екзекуция навръх ръба на пристанището е служила като урок за тези, които обмислят да станат пирати “, споделя Уолсън.

 Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Най-известният шотландски корсар е капитан Кид. В началото Британската империя го защитавала, тъй като нападал френски кораби, само че по-късно разширил диапазона си на деяние и провокирал гнева на империята. Заловен е и е обесен на пристанището Олд Бейли през 1701 година

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР