Археолози, провеждащи изследвания в Уайт Сандс, САЩ, са идентифицирали най-старите

...
Археолози, провеждащи изследвания в Уайт Сандс, САЩ, са идентифицирали най-старите
Коментари Харесай

Откриха най-ранните човешки следи в Америка

Археолози, провеждащи проучвания в Уайт Сандс, Съединени американски щати, са разпознали най-старите известни човешки следи в Америка, оповестява USA Today. 

Националния парк Уайт Сандс в южната част Ню Мексико е прочут с дюните си с цвят на тебешир, които се простират на стотици квадратни километри. Но в разгара на последната ледникова ера регионът е бил по-влажен и по-тревист. Мамути, великански ленивци и други животни са се разхождали по калните крайбрежия на плитки езера, които нараствали и се свивали със сезоните. И те имали компания. 

В удивително изследване, оповестено на 23 септември в списание Science, откриватели допускат, че отпечатъците от човешки стъпала, открити на брега на някогашно древно езеро в парка са оставени там преди сред 21 000 и 23 000 години. Ако датировката е точна - което съгласно експертите е по този начин - отпечатъците съставляват най-ранните недвусмислени доказателства за човешко присъствие на територията на Северна и Южна Америка — по време на разгара на последния ледников цикъл, прочут като Последния ледников най-много.

Според откривателите, хората са имали възможност да преминават от Азия в Америка преди 26 000 до 19 000 години — през сухопътната връзка между днешните Русия и Аляска, по време на последната ледникова ера. Смята се, че в началото са заселили район, който в този момент е под вода, наименуван Берингия, когато пътят им на юг е бил блокиран от ледници.

Археолозите от десетилетия дискутират по кое време първите хора са пристигнали в Северна и Южна Америка. Ванс Т. Холидей,  антрополог от Университета в Аризона изяснява, че учените рядко  попадат на надеждни доказателства за обекти на възраст над 16 000 години. Някои считат, че първите хора са пристигнали преди не повече от 13 000 години с плавателни съдове и това са били основателите на по този начин наречената просвета Кловис. Следите от Уайт Сандс сочат доста по-ранна дата. Има голям брой пластове с човешки следи в руслата на потоци, които са се вливали в антично езеро 10 000 години преди основателите на културата Кловис.

Екипът е употребявал радиовъглеродно датиране на пластове от семена над и под отпечатъците, с цел да дефинира тяхната възраст, което е показало човешко наличие на мястото с дълготрайност от две хилядолетия, като най-старите следи са отпреди 23 000 години.

Изследователският екип включва учени от Националния парк Уайт Сандс, Националната работа за парковете, Геологическата работа на Съединени американски щати, Университета Борнмут, Университета в Аризона и Университета Корнел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР