Археолози откриха изгубени градове в амазонската джунгла, обитавани преди 2000

...
Археолози откриха изгубени градове в амазонската джунгла, обитавани преди 2000
Коментари Харесай

Археолози откриха изгубени градове в Еквадор, обитавани преди 2000 години

Археолози откриха изгубени градове в амазонската джунгла, населявани преди 2000 години от 10 000 земеделци, заяви Асошиейтед прес. 

Множество земни могили и затрупани пътища в Еквадор са видяни за пръв път преди повече от две десетилетия от археолога Стивън Ростейн, който управлява проучването във френския Национален център за научни проучвания. Информацията предава Българска национална телевизия.

Той споделя, че тогава обаче не е бил сигурен по какъв начин изгубената котловина от градове е била обвързвана. Картографирането с лазерно-сензорна технология разкри, че обектите са били част от гъста мрежа от селища и свързващи ги пътища по гористите хълмове и скатове на Андите, съществували към хиляда години.

Селищата са били обитаеми от народа упано в интервала към 500 година прочие н.е. и 300 - 600 година от н.е., който жестоко съответствува с този на Римската империя в Европа, откриха учените.

Жилищните и церемониални здания, издигнати върху повече от 6000 земни могили, били обкръжени от селскостопански полета с дренажни канали. Най-големите пътища били необятни по 10 метра и се простирали на към 10 - 20 километра.

Трудно е да се посочи броят на жителите, само че се счита, че е бил най-малко 10 000 души и е достигал до 15 000 - 30 000 души в пика си, споделя съавторът на проучването археологът Антоан Дорисон от Националния център за научни проучвания. Броят е съпоставим с популацията на Лондон от римско време.

Това демонстрира гъста населеност и извънредно комплицирано общество, споделя археологът Майкъл Хекенбъргър от университета на Флорида, който не взе участие в проучването. За построяването на тези пътища и могили е била нужна комплицирана система на проведен труд, показва и Хосе Ириарте, археолог от университета на Ексетър.

Археолози откриха неотдавна сходни находки и другаде по поречието на Амазонка, в това число в Боливия и Бразилия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР