Израелски служители все повече вярват, че Международният наказателен съд се

...
Израелски служители все повече вярват, че Международният наказателен съд се
Коментари Харесай

NYT: Израелски служители смятат, че съд в Хага подготвя заповеди за ареста им

Израелски чиновници от ден на ден имат вяра, че Международният углавен съд се готви да издаде заповеди за арест на висши държавни чиновници по обвинявания в спор с Хамас. Твърди се също, че съдът преглежда заповеди за арест на водачи на Хамас, заяви.

Американското издание е получило тази информация от петима израелски и непознати публични лица.

Според двама от тях, в случай че съдът продължи следствието на хипотетични военни закононарушения в палестинските територии, почнали през 2021 година, израелските чиновници биха могли евентуално да бъдат упрекнати във възпрепятстване на доставката на филантропична помощ за линията Газа и прекомерно острия отговор на 7 октомври офанзивите на Хамас против Израел.

Израелски чиновници, загрижени за евентуалните последствия, считат, че министър председателят Бенямин Нетаняху е измежду тези, които могат да бъдат посочени в заповедта.

Събеседници на изданието споделиха, че не знаят на какъв стадий е процесът.

Разследване на хипотетични военни закононарушения в палестинските територии стартира Международният углавен съд през март 2021 година Става дума за събития на Западния бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа от 2014 година

Карим Хан, основният прокурор на съда, неотдавна удостовери, че неговият екип проверява военновременните произшествия, само че неговият офис отхвърли да разяснява публикацията на NYT, заявявайки, че тя не „ дава отговор на спекулации в медийни известия “.

Кабинетът на Нетаняху също отхвърли коментар, само че министър-председателят сподели в обществените медии в петък, че всяка интервенция на МНС " би основала рисков казус, който би заплашил бойците и чиновниците на всички демократични страни, борещи се с бруталния тероризъм и непровокираната експанзия ".

Нетаняху не изясни какво е провокирало изказването му, само че сподели: „ Под мое управление Израел в никакъв случай няма да одобри какъвто и да е опит от страна на МНС да подкопае неговото неотменимо право на самозащита “.

Критика към Израел от Съединени американски щати

Преди дни Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява годишния си отчет, в който се показва утежняването на обстановката с човешките права поради войната в линията Газа. В същото време администрацията на президента към момента не е въвела наказания против Израел за откритите обстоятелства на нарушавания.

Преди това NYT написа, че Съединени американски щати обмислят налагането на наказания против батальона Netzah Yehudah на израелската войска и редица други елементи, упрекнати в нарушавания на човешките права по време на интервенции на Западния бряг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР