Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала Струма“ край село Покровник, са

...
Археологически находки, разкрити при
строителството на автомагистрала
Струма“ край село Покровник, са
Коментари Харесай

Находки, открити при строителството на АМ „Струма“ се представят на националната изложба „Българска археология 2018“

Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала „ Струма “ край село Покровник, са част от експонатите в националната изложба „ Българска археология 2018 “. Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания се открива на 14 февруари в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

В изложбата, която ще продължи до 14 април, може да се видят находки, открити при проучването на населено място от римската и късноантичната ера край Покровник. Откритите полезности са над 2700. Сред тях са над 1400 монети, керамични съдове и метални предмети. Част от тях ще бъдат представени на изложбата. От 2016 година досега за археологически изследвания единствено в участъка сред Благоевград и Крупник от АМ „ Струма “ Агенция „ Пътна инфраструктура “ обезпечи над 3 млн. лева. През предходната година с изключение на на АМ „ Струма “ започнаха археологически проучвания и по трасето на Автомагистрала „ Хемус “ - в отсечката сред п. в. „ Белокопитово “ и с. Буховци, на път I-8 Калотина - София и път I-1 в сектора Видин - Димово - Ружинци - Монтана. Общата им стойност е за близо 935 хил. лева

През 2019 година следва пренасяне и теренна консервация на археологическите ценности с експозиционна стойност, открити край с. Покровник. Откритите римска фамилна гробница и раннохристянската черква ще бъдат преместени, а на място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на Автомагистрала „ Струма “. На 8 февруари квалифицираният план е изпратен за координиране в Националния институт по недвижимо културно завещание, каквито са условията на Закона за културното наследство. През идващите месеци ще се извършват и археологически проучвания на обходния път на Габрово, на пътя Видин - Димово - Ружинци - Монтана, Мездра - Ботевград и на обходния път на Поморие. Индикативната стойност на археологическите действия, които ще се финансират от АПИ през 2019 година, е близо 8 млн. лв.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР