Арестуваха български лекари в Босилеград, отишли да окажат медицинска помощ

...
Арестуваха български лекари в Босилеград, отишли да окажат медицинска помощ
Коментари Харесай

Какво се крие зад ареста на българските лекари в Босилеград?

Арестуваха български лекари в Босилеград , отишли да окажат здравна помощ на хората в региона като част от филантропична задача. Причината, съгласно сръбските управляващи, е неналичието на позволение. По думите на ръководителя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов, обаче, това е част от систематична акция , ориентирана против българското население в Западните околности. Малко по-късно българските лекари са освободени след намесата на консула ни в Ниш Едвин Сугарев.  

 
Тримата български лекари отишли да преглеждат хората по покана на ръководителя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов. Когато почнали да си правят работата, пристигнал доктор от сръбското министерство на опазването на здравето и изискал да се легитимират. Те го създали, само че все пак пристигнала полиция, описа един от участващите в задачата доктор Валентин Янев:
 
Обяснението беше, че полицията е извикана,за да може тя да ни накара да се легитимираме, което беше ненужно, тъй като ние ги вадехме персоналните карти и просто ги давахме. На дълго и на необятно се попълняха документи по отношение на статута, регистрация, действия. Иван Николов показа документите, след което ни обявиха, че ние нямаме право да се занимаваме с такава здравна активност и трябвало да се мине процедура през Министерство на здравеопазването. Аз реагирах и споделих, че не сме пристигнали да работим за пари, а идваме на филантропична акция и работим без пари, само че той сподели, че се придържа към буквата на закона “.
 
След като се легитимирали, служителят на реда им споделил, че би трябвало да отидат в полицейското ръководство:
 
Стояхме половин ден, пет часа . В интерес на истината служителите на реда бяха правилни, нямаше никакви проблеми. Абсолютно нищо, никакво малтретиране или тормоз. Никакви въпроси, никакво писане на показания, никакво сключване. Когато към този момент попитах какво става, откакто стоим към този момент половин ден там и настоях да се видя с шефа им, ни донесоха паспортите и споделиха, че сме свободни “, уточни още доктор Янев.
 
Щом български лекари оказват здравна помощ в Сърбия, това демонстрира сериозен проблем в системата на опазването на здравето там. Така разяснява случая в предаването „ Седмицата “ на Дарик радио депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея причина за случилото се е неналичието на позволение:
 
„ Доколкото аз имам информация е нямало позволение от сръбските управляващи за сходен вид прегледи. Ако сръбски лекари дойдат тук, нашата реакция може би ще бъде сходна. Въпросът е, че нашите представители в Сърбия, в Босилеград, в това число и шефът на Културния ни институт евентуално при бъдещи сходни начинания би трябвало да извърви целия административен път и този проблем нямаше да съществува “, сподели Атанасова.
 
Според ръководителя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов, официално видяно в действителност случилото се може да се дължи на неналичието на позволение, макар, че до момента е имало две сходни акции, при които документи не са им желани, изясни той.
 
След като разучим този проблем ще забележим дали в бъдеще ще се организират отново такива акции , или не. Но в случай че това е било повода, инспекцията можеше да ни сформира акта и да си отиде, с цел да не стресираме хората повече. Но предвид на това, че полицията прибра лекарите и ги държа през целия ден в полицията, към този момент става дума за една по-ширпока акция, която имаше и други цели “, уточни Николов.
 
Сръбските управляващи съзнателно не разкриват здравни служби в Западните околности , съобщи в предаването „ Седмицата “ на Дарик евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки .
 
Там няма родилен дом и преднамерено няма, с цел да може децата да се раждат в сръбските общини и да се записват, че са родени в Сърбия, а не родени българи. Това е ясно, поредно провеждана позиция на денационализация на българското национално малцинство там. Липсата на здравна помощ от години е била въпрос, който е бил поставян доста остро. Нищо няма там. Няма здравна работа, от дълго време е затворена. Води се официално, че има, само че тя не работи. За да отиде един жител в Босилеград на доктор, той би трябвало да премине една планина, която зимата е затворена и да отиде до най-близкия регионален град, който е Враня. Там я го приели, я не го приели. Това е на 70 км, а локалните хора, като всички възрастни хора в Кюстендилско краище, са възрастни хора “, сподели Джамбазки.
 
Въпросът за решаването на тези проблеми би трябвало да бъде подложен остро пред сръбските управляващи от българското държавно управление, сподели още Ангел Джамбазки. Т ой ще внесе сигнали за случая до Европарламента и до Европейската комисия .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР