Арарут или нишестето от него се извлича от корена на

...
Арарут или нишестето от него се извлича от корена на
Коментари Харесай

Ползи от арарут

Арарут или нишестето от него се извлича от корена на растението. Родом от Южна Америка, то е малко многогодишно тревисто растение с необятни, плоски и яйцевидно завършени листа и достигащо на височина до 3 – 5 метра. Коренът му е под земята с дребна и цилиндрична форма, с кремаво бял или ярко червен цвят, като повърхността на грудката е покрита с тънки люспи.

Нишестето извлечено от корените се употребява като сгъстител в производството на пудинги и разнообразни сосове. Мощната му слепваща функционалност е даже по – огромна от тази на бялото брашно. Използва се постоянно и в изработката на вкусни бисквити и дребни сладки, което е страховит вид да се избегне съществуването на глутен в тях и да се употребяват от хора с глутенова нетърпимост.

Смята се, че коренът арарут има потребни свойства, които успокояват стомаха и отстраняват неразположенията. Това го прави доста подобаващ за лекуване на Синдром на раздразненото черво (съвкупност от конвулсии в корема, отичане и диария или запек), тъй като се контролира чревната перисталтика. А поради съдържащото се нишесте (близо 20 %) има и лек слабителен резултат.

В арарут има и калциев хлорид, който е витално значим за поддържане на киселинно – алкалното равновесие в организма. Има и Калий, с помощта на който се поддържа естествен сърдечен темп и кръвно налягане.

Поради обстоятелството, че се храносмила бързо и елементарно той е най – търсеният артикул за изработката на храни за кърмачета. Той е доста добра опция на кърмата и е скъп, поради неналичието на глутен в него.

Често корените от арарут се употребяват и като антидот (противоотрова) на някои отровни зеленчуци, също и се ползват върху рани от ухапвания от инсекти. Интересен и потребен факт е, че те влизат в състава на антидоти при захапване от скорпиони.

 Арарут съдържа фолиева киселина

Коренът арарут е богат източник на фолиева киселина, която знаем е доста значима по време на бременността.

В арарут липсват мазнини и е източник на малко калории, което го прави подобаващ при хора с наднормено тегло и за предотвратяване от сърдечно – съдови болести.

Коренът му е лек при кожни проблеми, а с локално приложение под формата на лапа (мека лекарствена форма с консистенция на каша или меко тесто) за лекуване на язви и рани. В Африка да вземем за пример се употребява за лекуване на слънчеви изгаряния, както и като източник на храна.

Интересно за него е, че влиза в състава на някои бои за коса, с помощта на нишестената си съставна част.

Ползите на арарут са доста и поради богатото наличие на витамини, минерали, протеини, въглехидрати, даже и фибри. Като хранителна единица, той е една добра питателна и здравословна храна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР