Арабски израелец, осъден на затвор за убийството на израелски войник,

...
Арабски израелец, осъден на затвор за убийството на израелски войник,
Коментари Харесай

Палестинци посрещнаха като герой освободен затворник

Арабски израелец, наказан на затвор за убийството на израелски боец, беше освободен след излежаване на 40-годишна присъда. Това оповестиха публични лица, които предизвестиха, че Израел няма да толерира празненства, прославящи " терора ".

Махер Юнис беше освободен от пандиза Беершеба в Южен Израел малко след разсъмване, заяви клубът на палестинските пандизчии. Юнис беше наказан през 1983 година за убийството през 1980 година на израелския боец Авраам Бромберг покрай Хадера в северната част на Израел на път за у дома от окупираните Голански възвишения. Смъртната му присъда беше сменена с 40 години затвор. Стотици се събраха пред фамилния дом на Юнис в северното израелско село Арара, до момента в който 62-годишният мъж се прибираше вкъщи, с просълзена млада жена, която поставяше гирлянд от цветя към врата му.

Тържествата се състояха макар предизвестията на израелския министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, че полицията ще се намеси, в случай че има палестински флагове или викания в поддръжка на Юнис. „ Развяването на терористични флагове и скандирането, че терористът е воин... са противозаконни ограничения, тъй че полицията е инструктирана да ги предотврати и неотложно да ги разпръсне, в случай че се случат “, сподели Бен-Гвир по-рано в четвъртък.

Въпреки че не се виждаха палестински флагове, Юнис беше провокационен. " Властите се пробват да скапват празника ", сподели той пред кореспонденти. „ Палестинското знаме е в сърцата ни, а родината е в мозъците ни. “

Юнис е член на арабското малцинство в Израел, доста от които се разпознават като палестинци. " След 40 години плен здравето му е положително и нервите му са здрави ", сподели брат му Надер Юнис.

Освобождаването му идва две седмици, откакто бе освободен и братовчед му Карим Юнис, излежавал същата присъда за същото закононарушение. Когато Карим беше освободен, той сподели, че е " горделив " от дейностите си и беше посрещнат от стотици празнуващи поддръжници, развяващи палестински флагове.

Сцените провокираха бурна реакция в Израел. На няколко високопоставени палестински чиновници от партията Фатах на Махмуд Абас бяха анулирани разрешителните за влизане в Израел, тъй като участваха на тържествата, което провокира дипломатическа рецесия. /БГНЕС

Тел Авив / Израел
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР