Арабската кухня, предпочитана от мнозина заради богатството от аромати и

...
Арабската кухня, предпочитана от мнозина заради богатството от аромати и
Коментари Харесай

Основни продукти, използвани в арабската кухня

Арабската кухня, желана от мнозина поради благосъстоянието от аромати и усети, които има, се слави като една от най-древните. Макар да се простира върху големи територии и да обгръща разнообразни страни и местности, тя има и редица общи черти във връзка с приготвянето на храната и на употребяваните артикули.

Това се обуславя освен от споделяната ислямска вяра, само че и от естествените дадености на арабските страни. Ето кои са най-често употребяваните артикули в арабската кухня:

1. Булгур

Това е измежду най-разпространените арабски зърнени храни. Булгурът съставлява изсушени и смлени житни зърна, които се подготвят посредством обработка на пара. Ястията от булгур са засищащи и елементарно смилаеми, като нормално в тях се усеща орехов мирис.

2. Тахан

 Тахан

Представлява сусамов сос, който се сервира дружно със салати или зеленчукови ястия. Таханът е най-разпространен в югоизточните страни, ситуирани на Средиземноморието.

3. Лимони

Използват се за овкусяване на салати и сосове в прясно положение, само че всеобщата им приложимост е научила арабското население и по какъв начин да ги консервира.

4. Бобови култури

 Леа

Сред тях най-разпространени са нахутът и лещата, които можете да срещнете както в салати, по този начин и на супи, сосове и съществени ястия.

5. Ароматни води

Към множеството съществени ястия се прибавят розова, лимонова или портокалова вода.

6. Агнешко месо

Поради не толкоз лесното намиране на каквото и да е месо в Арабския свят, агнешко се употребява най-много на огромните ислямски празници. Традиционно на сватби се предлага пълнена дребна камила, в която има агне, което пък е цялостно с ориз и ядки пиле.

7. Бадеми и фурми

Бадемите и фурмите са изключително известни при приготвянето на арабски десерти, само че могат да бъдат срещнати и при главните ястия.

8. Хлебни артикули

Хлябът и другите арабски питки се употребяват на всяко едно хранене.

9. Самне

 подправки

Самне съставлява претопено масло, употребявано от незапомнени времена за обогатяване усета на другите ястия и изключително на обичайния марокански кускус.

10. Подправки

В арабската кулинария има огромно многообразие от пресни и изсушени подправки. Сред тях се открояват магданозът, ментата, кориандъра, сусамът, куркумата, шафранът, анасон и канела.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР