Април 2016 г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявява първия търг

...
Април 2016 г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявява първия търг
Коментари Харесай

Тол системата - на ръба на частното и държавното

Април 2016 година Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ) афишира първия търг за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от колите над 3.5 тона.

Последваха редица тъжби (общо 14), които блокираха процедурата съвсем година и половина. Регионалният министър Николай Нанков даже заподозря бойкот.

Жалба след тъжба

Всъщност, имаше и някои много загадъчни случаи.

На 3 юли т.г., в деня, в който Върховният административен съд излезе с следващото решение в интерес на АПИ и офертите към този момент можеха да се отворят, в Комисията за защита на конкуренцията дойде тъжба с пощенско клеймо преди повече от месец (26 май).

Тоест компанията е била в режим на изчакване, с цел да задейства сетното обжалване.

Разследване на националната телевизия сподели също, че на адресите на компаниите, които имат най-вече заведени тъжби, няма и в никакъв случай не е имало регистрирани юридически лица, те от дълго време са препродадени, а измененията не са отразени в Търговския указател.

Поръчка без президент не е поръчка

В процедурата се намеси даже и президентът Румен Радев, който в края на 2016 година посредством фейсбук подсети, че министър председателят в оставка Бойко Борисов е наредил на своите министри прекъсването на всевъзможни публични поръчки, а ако те са неизбежни – министър-председателят да заръча те да се съветват с неговия екип преди встъпването му в служба.

Последва светкавична реакция на Борисов, който разпореди на районния министър в оставка Лиляна Павлова да се обади на Радев по телефона и съответно да му изясни, че въпросната поръчка не е нова, а обновена към този момент съществуваща процедура, стартирана преди 10 месеца, и поради това не е била обект на съвещания с президентската институция.

Последва и неприсъствен конфликт с Пътната организация, в който на президента бе обяснено, че изпълнителната власт като цяло и АПИ в частност нямат практиката и задължението да съветват, кооординират или съгласуват с президента, които афишират.

И таман да се схванат, само че ден по-късно се появи следващата тъжба, която автоматизирано спря търга още веднъж.

И друга поръчка за 24 часа

И по този начин до 18 май, когато АПИ отново пусна поръчката, само че по изискване претендентите имаха по-малко от 24 часа да подадат офертите си. Това не попречи на нова порция тъжби, макар късите периоди.

Междувременно стана ясно, че съгласно калкулации на Световната банка постъпленията от тол такси единствено за тежкотоварния трафик биха се равнявали на към 661 млн. лв. – 1,48 милиарда лева на година при въвеждането на това система.

Само за съпоставяне – сега приходите от винетки са 320 млн. лева, като над две трети (233 млн. лева.), забележете, идват от леки коли, а едвам 94 млн. лв. – от тирове. В същото време проучванията демонстрират, че вредите, които предизвиква един тежкотоварен автомобил на пътя са над 140 000 пъти по-големи.

Каквото и да си приказваме, този финансов модел явно е извънредно неправдив – най-малкото по две аргументи.

Първата е, че камионите, които в най-голяма степен разрушават и амортизират пътната мрежа, имат минимален принос от постъпленията в хазната за нейния ремонт и рехабилитация.

И второ – със сегашните хартиени винетки те кръстосват пътищата, бидейки таксувани за някакво имагинерно време, а не за действително изминато разстояние.

Какво е тол такса и електронна винетка?

Става въпрос за е-система, която ще разреши въвеждането на такси на база изминато разстояние, към този момент единствено за тежкотоварни камиони над 3,5 тона.

Паралелно с нея ще се вкара и електронната винетка, която ще даде еластичност при таксуването на леките коли посредством заплащане по разнообразни способи. Цената за тях, за разлика от тировете, няма да се усилва.

В момента и леките, и тежките коли заплащат авансово закрепена сума за избран интервал, т.е. таксува се за някакво време (ден, седмица, месец или година), било то употребявано от водача или не.

Когато хартиените стикери отпаднат, при закупуването им ще се вкарват единствено номерът на автомобила и определеният интервал.

В бъдеще винетките за леките коли няма да са хартиени, a единствено електронни.

Електронната винетка остава за време, а не за изминато разстояние, само че ще бъдат въведени редица новости. Ще има опцията за закупуване от дата за дата и да важи една година, а не както е в този момент – на календарна година. По този метод ще се предотвратят и всички фалшификации, както и разноските за печатане и разпространяване.

Ще има и голям брой разновидности за заплащания, в това число през приложения на мобилни устройства.

Формулата с хартиената винетка е много антична, или по определението на Европейската комисия е „ временен инструмент ".

Но в България просто има гневна опозиция против въвеждането на правдивост – от пътищата до правосъдната система. Както ще видите и от проучването на „ Галъп “ (стр....) обаче тя не е на гражданско равнище. Точно противоположното – въпреки и да не схващат до дъно параметрите на тол системата, хората възприемат правилото, че който употребява повече, той заплаща повече.

Основната цел е да се прихване тежкият директен интернационален трафик.

По в този момент настоящата система камионите, преминаващи директно, прекосяват страната ни по най-натоварения път от Свиленград до Калотина с еднодневна винетка, която коства 10 евро.

По данни на Министерството на превоза в Сърбия, където тол системата към този момент е въведена, превозвачите заплащат по 70 евро, в Унгария – 84 евро, в Словакия – 101 евро, в Австрия – 115 евро.

Допълнителните доходи от тол таксите – в случай че се опрем на проект най-много на Световната банка, доближават най-малко 1 милиарда лева, като с изключение на за ремонт към този момент ще могат да бъдат употребявани и за доизграждане на редица пътища, които не могат да се вместят в сегашните оперативни и капиталови стратегии.

Обявената цена на публичната поръчка за системата е 200 млн. лева, а определеният реализатор ще има 19 месеца за окончателното й въвеждане. Първите 7 месеца са планувани за изцяло създаване на всички съставни елементи, а след това компанията има 12 месеца да потвърди успеваемостта и функционалността й.

Премиерът се ядоса

Това много изнерви строител № 1 на републиката господин Борисов и на 12 август той парира идните ходове на безконечните жалбоподатели:

"Ако в понеделник не започва тол системата, ще я направи страната ", сподели един към този момент очевидно нервиран Бойко Борисов в средата на предишния месец.

Понеделник от дълго време мина само че от досегашните изявления стана ясно, че в случай че се стигне до този сюжет, евентуално ще е през държавното сдружение „ Автомагистрали “. В същото време обаче се задвижи и публичната поръчка.

На 16 август тримесечната сага завърши и Пътната организация отвори шест предложения на претенденти за създаване на тол системата.

Кои са играчите в търга?

Документация подадоха четири обединявания, а две компании се явиха независимо – това са чешката "Толлнет " и българската "Сиела норма ", която е благосъстоятелност на Веселин Тодоров.

Най-интересен от консорциумите, които обявиха присъединяване в поръчката, е "Телетол ".

Той сплотява следената от Спас Русев БТК, софтуерната компания "Нованор " и компанията за GPS услуги "Иком ", чиито акции през март са трансферирани на "Вайасат телематикс ".

Както Клуб Z към този момент писа, „ Нованор “ е ръководена от Лиляна Деянова. Покрай една друга социална поръчка на районното министерство – за мобилно следене на трафика по пътищата, през 2015 година стана ясно, че това в действителност е по-познатата в обществото като Лилана – певица и телевизионна водеща от близкото минало.

Във второто обединяване "БГ път " влизат българската компания "Контракс " и унгарската "Ай Сел глобъл солюшънс ".

Австрийската група „ Капш “, която е от огромните имена в региона на софтуерните решения за интелигентни транспортни системи, се явява също като обединяване "Капш рафик солюшънс ".

Консорциумът "Тол България " е показан напълно от български участници: "Телелинк " на Любомир Минчев, "Синома груп " и "Сиенсис ".

Частни компании VS страна

При всички вероятни изходи, даже да се влезе в нова серпантина на обжалванията, към този момент има и различен вид. Двете процедури – частна и държавна, не престават редом.

И при двата разновидността страната няма да бъде изолирана от процеса.

Основният модел на реализация на сходни системи е посредством възлагане на построяването и оперирането за прочут интервал от време, в който се планува изпълнителят в качеството му и на вложител за построяването да си възвърне вложените средства (сумата е 200 млн. лева без Данък добавена стойност, а интервалът за въвеждане – 19 месеца) посредством годишни отчисления от осъществените доходи.
От ден първи на тол системата страната сама поема оперирането. И изгодите (досега не сме чули за вреди) се натрупат извънредно и единствено за нея.

Но българските превозвачи, които към този момент нямат изясненост за съответните параметри, са мощно обезпокоени – защото към момента не е ясно кои категории пътища и камиони ще се таксуват. С какъв брой – също. Според тях е незаслужено да бъдат облагани със същите ставки като интернационалния трафик, който в действителност е топ задачата на тази поръчка.

В техническите й условия е заложено тол системата да покрива към 80% от републиканската пътна мрежа, само че това не значи, че превозвачите автоматизирано ще бъдат таксувани при прекосяването им по всички пътища, в това число и третокласните. Тепърва ще има публични разисквания и решения на политическо равнище, а цените, изчислени по новата методика, ще са обществено търпими, твърдят специалисти.

Освен това в други страни към този момент са създадени обезщетителни механизми за локалния трафик, които работят сполучливо, като по-ниски ставки за евродвигатели.

Тол таксите ще се дефинират от категорията на пътя, на транспортното средство и съгласно количеството нездравословни излъчвания, които отделя, и така нататък

Начини за таксуване

Има и разнообразни разновидности за таксуването – може да е през електронна система, при която трафикът не се прекъсва, а може и през избрани пунктове, на които има бариери и се заплаща на място.

При електронното събиране на такси не е належащо транспортното средство да стопира или да се мести в избрана лента, до момента в който се прави таксуването.

То се реализира посредством така наречен бордово устройство, което към този момент коства към 20 евро. То се поставя на предното стъкло на автомобила и съдържа всички регистрационни данни дружно с основна информация за транспортното средство. Устройството регистрира всяко придвижване, осъществено в секторите, подлежащи на таксуване.

Всяка тол станция реализира връзка с бордовите устройства, които издават тон, с цел да известят водача, че таксуването е осъществено сполучливо. Процесът е напълно автоматизиран и вярата е, че 90% от режима ще мине на този вид като най-удобен.

Превозвачите ще могат да заплащат и посредством пазаруване на маршрутна карта от тол терминал, както и посредством интернет.

Ще се разработят няколко разновидността за заплащане, откакто системата проработи пълноценно, в това число през приложения на мобилни устройства.

Базовите благоприятни условия ще видите графично, а за жалбите ще се информирате от уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията.

Деница Бояджиева - "Клуб Z ". Този материал е оповестен и в новия брой на списанието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР