Апелативният специализиран съд отказа да задържи под стража бизнесмена Пламен

...
Апелативният специализиран съд отказа да задържи под стража бизнесмена Пламен
Коментари Харесай

Пламен Бобоков остава на свобода, Захариева разпитвана за среща с него

Апелативният профилиран съд отхвърли да задържи под стража предприемача Пламен Бобоков. Той остава на независимост против паричната гаранция от 1 милион лв. по следствието за импорт и депониране на рискови боклуци. Прокуратурата показа разпит на външния министър Екатерина Захариева в опит да убеди Апелативния профилиран съд да задържи под стража предприемача.
Прокуратурата искаше арест за Бобоков поради импортираната със забавяне парична гаранция. Както първоинстанционният съд, по този начин и този реши, че забавянето е било по справедливи аргументи, оповестява БНР.

Спецобвинението, което от петък популяризира доказателства по дело за търговия с въздействие поради чатове, открити в телефона и таблета на Пламен Бобоков сред него и президентския секретар Пламен Узунов, се опита да стимулира съда да задържи предприемача с аргумента, че им авторитетни контакти у нас и бизнес в страни отвън Европейски Съюз.

Като ново доказателство беше показан разпит на външния министър Екатерина Захариева във връзка нейна среща с Бобоков, извършена по негово гледище поради задачите ни в Нигерия и Алжир.

Първият ни посланик е била разпитана през вчерашния ден по делото за търговия с въздействие, по което показания даваха президентският секретар Пламен Узунов и самият Бобоков.

Пред проверяващите Захариева е декларирала, че шефът на " Приста ойл " е изискал среща с нея, с цел да й предложи подобаващи претенденти за посланици в Алжир и Нигерия.

Наблюдаващият прокурор Генка Брезашка цитира външния министър, че останала с усещане, че " президентската институция се пробвала да се меси в избора на дипломати по " един доста грациозен метод ".

Според прокурор Петър Белчев поради авторитетните контакти, които има, отвън ареста Пламен Бобоков може да попречи на следствието за импорт и депониране на рискови боклуци, поради което се искаше и непрекъснатото му задържане.

В тази връзка бяха посочени и публикуваните доказателства по дело за търговия с въздействие - чатове, открити в телефона и таблета на Пламен Бобоков сред него и президентския секретар Пламен Узунов.

Според апелативните спецсъдии обаче чатовете Бобоков - Узунов от делото за търговия с въздействие не са относими към следствието за рисковия отпадък и мярката за неоклонение на предприемача по него.

„ Всичко, което виждам в последните няколко дни, е една груба операция, която цели моето дискредитиране, дискредитирането на Пламен Узунов и дискредитирането на президента Радев. Това е толкоз грозно, толкоз долно. Моля, не позволявайте да бъдете част от това “, съобщи пред медиите Пламен Бобоков.

„ Всичко е извадено от подтекст. Не съм аз задачата, задачата е президентът. Вие какво, не знаете ли какво желаят да създадат? Чак в този момент разбрах каква била задачата на цялото шоу “, разяснява още във връзка обвиняванията си предприемача.

С днешното си решение Специализираният апелативен съд отхвърли настояването на прокуратурата за непрекъснат арест на Бобоков и удостовери паричната му гаранция от един милион лв..
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР