Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в

...
Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в
Коментари Харесай

България няма да предаде украинец, издирван от родината си, реши съдът във Варна | При военно положение правата му на справедлив процес не са гарантирани

Апелативният съд във Варна удостовери решението на Окръжния съд в града да откаже екстрадицията на украински жител, търсен в родината си за осъществяване на наказателно гонене.

От пресслужбата на съда напомнят, че съд в Одеса е постановил задържането на Игор Е. под стража по отношение на следствието на 5 тежки престъпни закононарушения, измежду които присъединяване във въоръжена незаконна група. Главната прокуратура на Украйна е помолила българския съд за екстрадицията му. 30-годишният мъж бе арестуван във Варна в края на февруари.

Въззивната инстанция отхвърли като безпочвен митинга на прокуратурата против решението на Окръжния съд да откаже предаването. В тази процедура Апелативният съд би трябвало да ревизира законосъобразността на ревизирания правосъден акт, има ли условия за предаване на непознатия жител или учредения за отвод.

Българската страна е предоставила на Игор Е. краткотрайна протекция, която не съставлява леговище, т.е. статутът не дава съображение за отвод за предаването му. Горната инстанция добави претекстовете на Окръжен съд – Варна, че са налице безспорните, по смисъла на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, предпоставки за отвод.

С въведеното в Украйна военно състояние краткотрайно са лимитирани избрани права и свободи на жителите.

На 02.03.2022 година Киев заявява пред Съвета на Европа, че краткотрайно стопира осъществяването на някои свои отговорности по Европейската спогодба за правата на индивида, измежду които и правото на обективен правосъден развой. С удължаването на военното състояние с президентски декрет от 06.02. тази година още веднъж Съветът на Европа е бил известен за дерогацията, поради признати изключителни закони, в това число в региона на наказателното правосъдие. Затова правосъдният състав одобри, че към сегашния миг правата на желаното лице не могат да бъдат предпазени от украинската страна за времето на оповестеното военно състояние и до отдръпване на декларираната дерогация.

Към това събитие се прибавя и изразената от Украйна предишния април неспособност да подсигурява цялостното осъществяване на над 15 интернационалните контракта до цялостното преустановяване на непознатата експанзия и на нарушаването на суверенитета. Сред тези контракти е Европейската спогодба за екстрадиция, добавя Апелативен съд – Варна.

С оглед всичко това възможното предаване на лицето за водене на наказателно произвеждане против него към сегашния миг би довело до накърняване на негови права, обезпечени от интернационалните контракти, по които България е страна, и които би нарушила при възможна екстрадиция.

Апелативният съд анулира взетата във връзка с Игор Е. мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Решението е дефинитивно.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР