Апелативният съд в Бургас потвърди изцяло доживотната присъда без право

...
Апелативният съд в Бургас потвърди изцяло доживотната присъда без право
Коментари Харесай

Втори съд потвърди доживотната присъда на убиеца на 7-годишната Кристин

Апелативният съд в Бургас удостовери напълно доживотната присъда без право на подмяна на 21-годишния Мартин Трифонов, който изнасили и умъртви по изключително непосилен метод 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря.

Втората инстанция остави в действие и постановените от Окръжния съд в Сливен в края на януари компенсации в общ размер от 600 000 лева, които килърът би трябвало да изплати на майката, бабата и дядото на убитото дете. Мартин Трифонов би трябвало да изтърпи наказването си при първичен специфичен режим.

Жестокото ликвидиране на момиченцето бе осъществено на 15 август 2019 година 21-годишният причинител пък бе арестуван след съвсем 24-часово търсене, откакто бе прострелян в краката, защото оказа опозиция. Заради раните си Мартин Трифонов бе опериран в сливенската регионална болница и нормализиран. Болничната му стая се охраняваше от полиция, защото съдът му наложи непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ", откакто заседава в същата болнична стая. След това той бе изместен под защита в болничното заведение на пандиза в София, а през януари т.г. застана и пред Окръжния съд в Сливен и получи най-тежкото планувано от закона наказване.

Трифонов обаче апелира присъдата си пред Апелативния съд в Бургас, като в жалбата му се твърди, че има материална и процесуална незаконност, както очевидна неправда на наложеното наказване.

Според отбраната на изверга, първата инстанция е определила наказванията при превес на отегчаващите отговорността условия, като погрешно е показала като смекчаващо отговорността събитие само младата възраст на подсъдимия , а не е ценила като смекчаващи условия самопризнанието на подсъдимия, общественото му и затруднено материално състояние, средата в която живее и е израснал той.

Адвокатът на Трифонов твърди, че при установяване на наказването съдът е бил под натиска на публичния интерес и медийното отразяване на случая.

Апелативните магистрати обаче отхвърлят всички тези доводи на отбраната. В претекстовете си съдиите пишат:

" Обосновано и законосъобразно съдът е приел, че с плануваните по- леки други възможности - отнемане от независимост и пожизнен затвор няма да бъдат реализирани задачите на самостоятелната предварителна защита, заради което единственият метод да се попречи на подсъдимия да продължава да прави закононарушения е да му се отнеме тази опция , а това може да стане, като същият бъде изолиран от обществото вечно. По този метод ще се реализира и генералната предварителна защита на наказването - да бъде предизвестена и да се даде явен сигнал на останалата част от обществото, че подобен тип действия изключително осъществени по отношение на беззащитни лица ще бъдат наказвани по най-строг метод, което би въздействало както предупредително, по този начин и превантивно ".

Решението на Бургаския апелативен съд обаче не е дефинитивно. То предстои на обжалване и митинг пред Върховния касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР