Апаратът на НАСА InSight, който кацна на Червената планета разкрива,

...
Апаратът на НАСА InSight, който кацна на Червената планета разкрива,
Коментари Харесай

Оказва се, че Марс е много повече сеизмично активен от предполаганото досега

Апаратът на НАСА InSight, който кацна на Червената планета разкрива, че Марс напълно не е спокойна планета. По-скоро това е една „ трепереща “ планета, на която се случват хиляди трусове.

„ Най-накрая за първи път установихме, че Марс е сеизмично дейна планета “, споделя Брус Банерд, основен откривател на InSight, на конференция за първите открития на НАСА от данните на сондата.

„ Вероятно ставащото там е покрай типовете сеизмична интензивност, които бихте очаквали да откриете надалеч от границите на тектоничните плочи на Земята. “

InSight кацна на Марс през ноември 2018 година, само че НАСА преди малко пусна първите шест документа за своите открития в списанието Nature Geoscience. Детайлите на проучването са резултат от 174 труса, които роботът е отчел и записал, дружно с повече от 10 000 вихрушки или „ прахови дяволи “, които се завъртат над повърхността на Марс.

Банерд споделя, че InSight продължава да записва нови трусове. „ В момента имаме към 450 труса в нашия азбучник “, споделя той. От трусовете, докладвани в проучванията, единствено 24 са с магнитуд над 3 по скалата на Рихтер, а нито един не е било с магнитуд по-голям от 4.

Сеизмичната интензивност даде опция на учените да надникнат в състава на кората на Марс. Земетресенията по-скоро наподобяват на тези ставащи на Луната, в сравнение с земните – което значи, че марсианската кора е по-суха и начупена, в сравнение с учените смятаха по-рано. Изследователите допускат, че това евентуално се дължи на минали удари на метеорити.

И въпреки всичко откривателите на InSight се надяват, че възможен доста по-голям трус в бъдеще ще отзвучи през мантията на планетата, като даде повече данни за това какво се крие надълбоко под повърхността й.

Две от най-големите трусове до момента са пристигнали от региона на Цербер Фоса, регион, който през последните 10 милиона години е геоложки и вулканично доста деен, повече, в сравнение с който и да е различен регион на Марс.

„ Нещата които от време на време считаме за най-безинтересни внезапно стават най-интересни и дават най-значим резултат “, споделя Сузана Смрекар, геофизик, водещ проучването за недрата на Марс в екипа на InSight.

Други сеизмични сигнали, които InSight е разкрил, идват от вихри под налягане, формирани във въздуха. Тези вихри постоянно са наричани „ дяволи от прахуляк “. Подобно на такива вихри на Земята, тези „ дяволи от прахуляк “ пораждат, когато слънчевата светлина затопля земята. Топлият въздух по-късно се изкачва нагоре и предизвиква смяна в температурата и налягането, което основава ураган, който в центъра има по-ниско налягане от заобикалящата го атмосфера.

Когато прашният демон се върти през зоната към InSight, земята под него леко се повдига в отговор на намаленото налягане. Сеизмометърът на сондата е задоволително сензитивен, с цел да мери тези дребни придвижвания и данните могат да разкрият какъв брой е твърда марсианската кора.

„ Това е напълно нов свят на процеси и ние едвам в този момент започваме да научаваме по какъв начин да категоризираме тези разнообразни сигнали “, споделя Банерд.

InSight направи няколко други изненадващи открития до момента. Сондата откри, че магнитното поле към мястото на кацане е 10 пъти по-силно от магнитното поле като цяло на Марс, което допуска, че антични магнитни скали са заровени надълбоко под повърхността там. Измерванията на InSight допускат също, че магнитното поле на Марс варира леко от ден на нощ. Изследователите считат, че това се дължи на измененията в електрическите токове в горната атмосфера на планетата.

Инструментите на сондата, които мерят марсианската атмосфера, откриват гравитационни талази, пулсации, които се появяват, когато нарасналата температура изтласква въздуха нагоре, само че гравитацията го дърпа назад надолу.

Тези принадлежности също откриха нискочестотен тон под обсега на човешкия слух, пътуващ през марсианската атмосфера. InSight разкри също, че марсианската атмосфера има нередовна турбулентност, ненадейно сходна на тази на земната атмосфера.

Сондата към момента има близо година работа за събиране на данни и Банерд се надява, че може да открие земетресение, което е задоволително огромно, с цел да се развихря навътре в планетата.

Натрупването на данни за по-малките земетресения на Марс също ще даде информация на учените за структурата на планетата.

„ Ние в действителност сме в една и съща обстановка, в която геофизиците са били на Земята при започване на ХХ век. “, споделя Банерд. „ Виждаме тези придвижвания на планетата, използваме най-хубавите принадлежности за разбор, които имаме, само че към момента е доста загадъчна обстановката и ние сме в нещо като Дивия Запад, като се опитваме да разберем какво става там. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР