Антиутопията на Джордж Оруел 1984 е написана за опасностите на

...
Антиутопията на Джордж Оруел 1984 е написана за опасностите на
Коментари Харесай

Руски дипломат обяви "1984" за критика на либерализма

Антиутопията на Джордж Оруел " 1984 " е написана за заплахите на западния демократизъм - не за тоталитаризма. Това разгласи върховен посланик на Москва, оповестява " Гардиън ".

" Много години се смяташе, че Оруел е описал ужасите на тоталитаризма. Но това е един от най-големите фейкове на света. Оруел написа за края на либерализма. Той разказва по какъв начин либерализмът ще води човечеството в задъдена улица ". Това е споделила говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова на лекция в Екатеринбург в събота.

Публикуван през 1949 година, романът на Оруел се счита за предизвестие против тоталитарните режими и всеобщото наблюдаване. Счита се, че писателят е употребил за прототип на тоталитарното ръководство в книгата Нацистка Германия и Сталинистка Русия, напомня английският всекидневник.

Захарова прави коментара след въпрос от публиката по какъв начин човек да дава отговор на другари и родственици в чужбина, когато кажат, че Русия живее в модерна версия на " 1984 ". " Оруел не написа за Съюз на съветските социалистически републики, тази книга не е за нас - дава отговор Захарова. - Тя е за вас, на Запад, които живеете в един фиктивен свят, където човек може да бъде анулиран ".

Нахлуването на Русия в Украйна провокира доста аналогии с романа на Оруел и популярните лозунги, на които се подчинява неговото общество: " Войната е мир. Свободата е иго. Невежеството е мощ. " Знаем, че Москва впрегна всичката мощност на държавната пропагандна машина, с цел да показа нахлуването на Путин като интервенция за " освобождение " на Украйна, а в страната бяха въведени строги закони, които не разрешават протичащото се да се разказва като " война ". Въпреки това - или може би тъкмо по тази причина, продажбите на " 1984 " в Русия внезапно се усилиха в последно време, като някои книжарници рапортуват за 75% покачване на интереса към романа.

Известният преводач Виктор Голишев, чийто е преводът на съветски на " 1984 ", оспорва изказванията на Захарова. " Романът е за тоталитарната страна. Когато Оруел го написа, тоталитарните страни към този момент са в крах, само че сред Първата и Втората международни войни половин Европа се ръководи от тоталитарни режими. По това време няма крах на либерализма, напълно не ", споделя преводачът пред " Гардиън ".

Тезата на Захарова не е нова за Русия и за някогашния комунистически блок, макар че книгата 40 години бе неразрешена в Съюз на съветските социалистически републики, а надлежно и в България и това е задоволително доказателство за кого се отнася. През 2017 година още веднъж Захарова, сравнявайки водещи западни медии с " Биг Брадър ", обърка заглавието на книгата, наричайки я " 1982 ". Само преди седмица пък в Беларус управляващите не разрешиха " 1984 " и разпоредиха книгата да бъде конфискувана от книжарниците.

 

Как " 1984 " излезе в България

Ето какво споделя първият преводач на романа на български Лидия Божилова-Аройо пред:

Разказва, че е имала предпочитание да преведе Оруел дълго преди този момент да се осъществя. По думите ѝ през 1984 година в България излизат голям брой публикации, твърдящи, че едноименният разказ на Оруел обрисува капиталистическото общество – нещо, което тя отказвала да одобри. Така поискала да показа на българския четец кой в действителност е Джордж Оруел. През 1984 година Божилова работи като публицист в Българското радио и желае позволение да преведе " Пътят към Уигън Пиър ". Отказват ѝ.

В началото на Перестройката Божилова прочита в едно руско списание, че ще превеждат и издават „ 1984 “ в Съюз на съветските социалистически републики. Веднага тя прозира опцията книгата да излезе и на българския пазар. Книгата излиза в България през 1989 година в сп. „ Съвременник “. Преводачката признава, че когато вижда какво са отпечатали, ѝ се доплаква. „ Излезе преди 10 ноември и беше по този начин мощно сакат. Ако сравните с оригинала, това беше подигравка. Нагледна илюстрация за „ 1984 “ в деяние през 1989-та. Всички по-нюансирани идеологически фрагменти бяха сменени. Всичко, по което можеше да се познае защо е писана тази книга, беше отрязано. “ Така първият цялостен текст излиза през 1990 година

 

МАЛКО ИСТОРИЯ

 

" 1984 " е оповестена през 1949 година, само че Оруел я замисля най-малко 12 години по-рано в Испания, където се включва в съпротивата против Франко в редиците на лявата, само че не сталинистка Работническа партия на марксисткото обединяване, напомня един материал на Би Би Си. В Испания Оруел потегля да се бори против фашизма на Франко, само че се сблъсква с друга форма на тоталитаризъм - просталинистките комунистически сили в Испания се обръщат против Работническата партия на марксисткото обединяване и ги афишират за троцкистки предатели.

Действието в " 1984 " се развива няколко десетилетия след нуклеарна война. Трите супер страни в романа - Океания, Евразия и Истазия, са във безконечна " студена " война. Именно Оруел измисля този термин в есе от 1945 година В неговия светоглед тоталитаризмът не е просто теоретична опасност от някакво мислено бъдеще, а посока, която към този момент се оказва рисково привлекателна за доста хора вляво, в това число интелектуалци. Оруел става един от малцината, подготвени след унищожаването на фашисткия тоталитаризъм да приказват за надигащата се заплаха от ляв тоталитаризъм в Съветския съюз. Така при обявата на " Фермата на животните " и замислянето на " 1984 ", главните паники на Оруел са свързани със сталинизма.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР