"Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 г. На следващия

...
"Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 г. На следващия
Коментари Харесай

Удължават мярката 60/40 до септември 2021 година

"Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 година На идващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лв. - по 50 лв. по този начин, както продължаваме да даваме по време на пандемията. " Това е декларирал министър председателят Бойко Борисов по време на работно заседание с членове на Министерския съвет, оповестиха от държавната пресслужба. "Мярката 60/40 я продължаваме до септември 2021 година, с цел да няма никакви спекулации с това докога са парите ", е показал още Борисов.

По време на съвещанието министър-председателят е подчертал, че не престават да работят и всички останали ограничения в поддръжка на бизнеса по време на пандемията. "Всичките тези ограничения са, с цел да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е значима имунизацията, за наслада към този момент всеки ден следим трайна наклонността броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на инфектираните ", е допълнил министър председателят.

Социалният министър Деница Сачева е докладвала, че и през идната година не престават да работят ограниченията 60/40 и 80/20, а мярката за затворени бизнеси „ Запази ме “ ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75 % от осигурителния приход на служащите и те ще получават повече средства. За новия дизайн на „ Запази ме “ са планувани 50 млн. лева Мярката 80/20 ще се финансира с европейски средства, като са задачата от Оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “ е реорганизиран запас в размер на 40 млн. лева в допълнение. "За мярката 60/40 следващата година имаме 600 млн. лева, които ще стигнат да я продължим съвсем до месец септември, тъй че би трябвало да бъдат спокойни работодателите и чиновниците, че е има поддръжка от страната ", е уверила Сачева.

Тя е обобщила поддръжката на страната до този миг по линия на трите социално-икономически ограничения. До момента по мярката 60/40 са платени 627 милиона лв., непокътнати са 250 000 работни места. По мярката 80/20 с добавка от 250 лв. за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и превоз са платени 23 млн. лева, непокътнати са общо 24 858 работни места. По мярката „ Запази ме “, която все още е известна като „ 24 лв. дневно “ и която следва да бъде трансформирана от следващата година, за декември месец са получени 4653 заявки от работодатели за компенсиране на 22 839 служащи и чиновници. Започнали заплащанията, като ще се заплаща и през дните сред Коледа и Нова година. По целевата помощ за фамилиите с деца, които учат сега отдалечено, подадените заявки са 40 000 и са утвърдени 23 520 фамилии.

"С над 40 милиона лв. ще подпомогнем дребните и междинните предприятия, като през декември са подписани 95 контракти по процедурата „ Подобряване на индустриалния потенциал в дребните и междинните предприятия “. Това е докладвал министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. Той е уведомил, че по ваучерната скица за даване на услуги за осведомителни и информационни технологии досега са издадени 450 броя ваучери на обща стойност близо 8 милиона лв.. "Чрез националния иновационен фонд се подписаха безусловно всички 25 контракта за финансиране на иновационни планове на стойност 7 милиона лв. ", е декларирал още икономическият министър. Той е оповестил, че по процедурата за ликвидна поддръжка за междинните предприятия, която е на стойност до 150 000 лв., са класирани 1285 броя планови оферти. Има и запаси, с които общия брой планови оферти става 1703.

"Това, което сме създали посредством преструктуриране на бюджета на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ да осигурим цялостния запас за всичките 1703 броя планови оферти ", е добавил Лъчезар Борисов. Министърът е уведомил още, че до края на деня ще бъдат оповестени нови условия за кандидатстване по процедурата за поддръжка на бизнеса, която се реализира дружно с Националната организация по приходите.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов е съобщил, че сега стартира разплащането на лечебните заведения, които поддържат потенциал от 50% и над 50% от използваемостта на техните кревати за пациенти с инфекциозни болести и с COVID-19. В идващите дни, до края на годината, 50 милиона лв. ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са главно огромните академични лечебни заведения, структуроопределящите регионални лечебни заведения, някои общински лечебни заведения и частни лечебни заведения, които поддържат потенциал 50% и над 50% приложимост на леглата за лекуване на пациенти с COVID-19.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР