Антарктида невинаги е била пуста земя от лед и сняг.

...
Антарктида невинаги е била пуста земя от лед и сняг.
Коментари Харесай

Антарктида: Земята под този лед е по-малко позната дори от повърхността на Марс

Антарктида не всеки път е била пуста земя от лед и сняг. Някога най-южният континент на Земята е бил дом на реки и гори, кипящи от живот, съобщи Ройтерс, базирайки се на обява в сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

Antarctica has not always been a desolate land of ice and snow. Earth's southernmost continent once was home to rivers and forests teeming with life.
— Reuters Science News (@ReutersScience)
Използвайки сателитни наблюдения и проникващ през леда радар, учените съумяват да хвърлят бърз взор към изгубения свят на Антарктида.

Изследователите оповестяват, че са разкрили под ледената завивка на континента голям античен пейзаж с долини и хребети, явно завършен от реки, преди да бъде обхванат от ледовете преди доста време.

Този ландшафт, ситуиран в региона на Земя Уилкс в Източна Антарктида, заема повърхност с размерите на Белгия или на американския щат Мериленд. Според откривателите античният  пейзаж наподобява датира отпреди най-малко 14 милиона години, а може би и отпреди повече от 34 милиона години, когато Антарктида навлиза във фаза на надълбоко заледяване.



" Пейзажът е като моментна фотография на предишното ", споделя Стюарт Джеймисън, професор по глациология в университета в Дърам, Англия.

" Трудно е да се разбере по какъв начин е изглеждал този загубен свят преди появяването на леда, само че сигурно тогава е било по-топло. В взаимозависимост от това какъв брой обратно във времето се връщаме, може да е имало климат, който варира от този на днешна Патагония до нещо по-близко до тропическия. Древен прашец от палмово дърво е открит в Антарктида, недалече от крайбрежието на нашия проучвателен обект ", прибавя Джеймисън.

Подобна среда евентуално е била дом на диви животни, макар че фосилните данни за района са прекомерно непълни, с цел да разкрият кои представители на животинското царство са го обитавали.

Antarctica wasn't always a desolate land of ice and snow.

Nearly 2-miles below its ice, scientists have found an ancient landscape, formed by rivers, that was once full of life.
— NBC News (@NBCNews)
Ледът над античния ландшафт е с дебелина към 2,2-3 километра, съгласно съавтора на проучването Нийл Рос, професор по полярни науки и геофизика на околната среда в университета на Нюкасъл, Англия.

Изследователите споделят, че земята под този лед е по-малко позната даже от повърхността на Марс . Според тях един от методите за откриване на нейните секрети е да се пробие ледът и да се вземе проба от седиментите под него . Така могат да бъдат набавени доказателства за античната флора и фауна, както е направено с проби, взети от Гренландия.

За задачите на новото проучване са употребявани сателитни наблюдения на ледената повърхнина, която тук-там следва контурите на заровения ландшафт, и данни от проникващ през леда радар.  



Някои предходни изследвания разкриват по сходен метод антични пейзажи под леда на Антарктида, в това число планини и възвишения. 

Откритият в новото проучване ландшафт е първият от този вид.

" Той е бил променян от разнообразни процеси, повлияни от реките, тектониката на плочите и заледяването в продължение на доста дълъг геоложки интервал от време ", споделя Рос.

Точно преди 34 милиона години пейзажът и флората на Антарктида евентуално са приличали на днешните дъждовни гори със леден сдържан климат в Тасмания, Нова Зеландия и Патагония, добавя ученият.

Антарктида в миналото е била част от суперконтинента Гондвана, който е обхващал и днешните Африка, Южна Америка, Австралия, Индийския субконтинент и Арабския полуостров, само че в последна сметка се е отделила и изолирала в геоложки развой, наименуван тектоника на плочите.

Antarctica has not always been a desolate land of ice and snow. Earth's southernmost continent was once home to rivers and forests teeming with life.

Click the photo to read more:
— GMA Integrated News (@gmanews)
Изследователите считат, че когато климатът на Антарктида е бил по-топъл, реките са текли през новооткрития ландшафт към континенталната брегова линия . Когато климатът се е охладил, са се образували дребни ледници на хълмовете до реките, а долините са станали по-дълбоки вследствие на ледниковата ерозия.

В резултат на по-нататъшно захлаждане се е образувала ледена завивка, която е покрила целия континент, затрупвайки всички съществуващи преди този момент ледници. Така ландшафтът се е запазил, евентуално в продължение на 34 милиона години, споделя Джеймисън.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР