Анкара. Някои турци се затрудняват да купуват лекарства, а индустрията

...
Анкара. Някои турци се затрудняват да купуват лекарства, а индустрията
Коментари Харесай

Reuters: Турците се затрудняват да си закупят лекарства заради спада на лирата

Анкара. Някои турци се затрудняват да купуват медикаменти, а промишлеността предизвестява, че запасите се свиват, откакто сривът на турската лира увеличи цените на вноса и наруши доставките, предава Reuters

Лидерите на фармацевтичната промишленост обявиха, че секторът е изправен пред огромни загуби и предизвестиха за дефицит през идващите месеци за медикаменти, в това число тези за деца, за елементарни настинки, диабет и високо кръвно налягане.

Вече задоволително слаба, турската валута падна с цели 25% от началото на предходната седмица поради неразумно понижаване на лихвите (според анализатори), което аргументи дефицит на някои вносни артикули.

Незих Барут, ръководител на Асоциацията на фармацевтичните производители на Турция, сподели за Reuters, че запасите на някои медикаменти са намалели до количества, задоволителни за седмица. Фармацевтичните компании са принудени да лимитират някои ненадейно поскъпнали вносни съставки заради спада на валутата, добави той.

" Някои фармацевтични артикули липсват на пазара. Това е породено от валутните курсове, както и от компликациите, с които се сблъскваме при усложнения достъп до първични материали на световно равнище ", сподели Барут.

Турската асоциация на фармацевтите съобщи по-рано този месец, че към този момент има проблеми с достъпа до 645 медикаменти.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР