Ангажираните с имунизационната кампания срещу Covid-19 у нас гордо изтъкнаха,

...
Ангажираните с имунизационната кампания срещу Covid-19 у нас гордо изтъкнаха,
Коментари Харесай

Трета фаза: корпоративно ваксиниране, принуждения и хаос

Ангажираните с имунизационната акция против Covid-19 у нас гордо акцентираха, че към този момент сме пристъпили към третата фаза на националния проект, която обаче е най-неясно написана . В резултат има доста недоволни – някои, че би трябвало да се подложат на " корпоративна " имунизация, а други, че нямат подобен късмет. В същото време предпочитани групи са подценени. Възрастни хора и лица с съпътстващи хронични болести нямат визия по кое време ще пристигна техният ред.

И до момента в който едни се надяват, на други се дава опцията незабавно да си слагат ваксина, тъй като работодателят им е " издействал " дози за всички. Вече станаха известни няколко такива сдружения – мобилен оператор, банка и хипермаркет . Появи се информация даже за налагане на ултиматуми – чиновниците, които не желаят да се имунизират са застрашени от понижаване на работата с 50%, което надлежно се отразява и на заплатата. До сходни принуждения очевидно се стига, тъй като огромна част от хората отхвърлят да си слагат ваксина. 

Същевременно въобще не е ясно по кое време ще се пристъпи към всеобщото имунизиране, а усещането, че някой някъде жонглира с дози, които хем ги има, хем не, за някои се трансформират в наложителни, а за други в нещо като фантазия, се ускорява неимоверно. 
Какво знаем за етапите на имунизация?
Фаза 1 включва медицински личен състав на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински експерти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, асистент фармацевти и различен спомагателен личен състав. Като очакван брой подлежащи са посочени 243 600 лица. Броят искащи обаче се оказа доста по-малък - едвам сред 20 и 40 %.

Така по-лесно се стигна до Фаза 2 , която включва консуматори и личен състав на обществени институции, педагогичен специалисти и личен състав на ферми за развъждане на норки. Очакван брой подлежащи: 112 080 лица, от които 80 са заети с развъждане на норки.

Следва мистериозната Фаза 3 , за която се споделя единствено, че включва чиновници, участващи в поддържане на действието на съществени за обществения живот действия. Няма предстоящ брой подлежащи, тъй като е планувано ваксинирането да се извършва по авансово направени описи. Първоначално в тази група се загатваха чиновници от ВиК бранша и енергетиката, само че към този момент приказваме и за телекоми и хипермаркети. 

Изниква въпросът за какво тези 80 души, които са ангажирани във ферми за норки са категорично посочени, до момента в който не е написано какво се има поради под

" чиновници, участващи в поддържане на действието на съществени за обществения живот действия "?

И тук към този момент се демонстрира типичният за страна, която от дълго време е на челните места по корупция, метод. За някои компании има, за други – не, а възрастните хора ще има да чакат. Именно те са планувани за имунизиране в рамките на  Фаза 4 – възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с съпътстващи хронични болести. 
Колко хора към този момент са ваксинирани?
До момента у нас са сложени 81 338 дози ваксини, като 22 776 души са с сложени две дози, по данни на единния информативен портал. Основната причина за бавната имунизация до неотдавна бе неналичието на задоволителни количества ваксини. С одобряването на имунизацията на AstraZeneca обаче страната ни към този момент получи 60 000 дози от нея и все пак темпът не бе интензивен значително.

В момента в страната се слагат приблизително по 2600 дози на денонощие от трите ваксини, като в някои дни надвишават 4000, само че през почивните дни падат и под 100, оповестяват от " Mediapool ". През март месец се чака страната да има разполагаем 500 000 дози, задоволителни за имунизацията на най-малко 250 000 души.

Тогава ваксините би трябвало да са достъпни и за всички искащи, попадащи отвън предпочитаните групи.

Ваксинирането против Covid-19 ще се организира освен при персоналните лекари, само че и в обособените пунктове и хората ще могат да избират. Така, в случай че списъкът на чакащите при персоналния доктор е прекомерно дълъг, човек ще има и друга алтернатива.
Нови 318 имунизационни пункта
За задачите на всеобщата имунизация се разкриват 318 имунизационни пункта в цялата страна. Списъкът им е конкретизиран от Министерството на здравеопазването и може да бъде прегледан тук. Най-общо те се намират в лечебни заведения, поликлиники, здравни инспекции и други здравни институции в страната.

Записването на час за имунизация в тях ще става през разработвания от " Информационно обслужване " електронен указател за искащите да се имунизират, който би трябвало да стане подготвен до края на този месец. Все още не е конкретизирано по какъв начин ще става записването на час в пунктовете за хората, които нямат опция да се запишат електронно.

 
България ще се имунизира след 20 години, Румъния след 2
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР