Андрей Шитов,наблюдател на ТАСС*Президентите на Русия и на САЩ Владимир

...
Андрей Шитов,наблюдател на ТАСС*Президентите на Русия и на САЩ Владимир
Коментари Харесай

Какво стои зад разговора Путин - Тръмп

Андрей Шитов,
наблюдаващ на ТАСС*

Президентите на Русия и на Съединени американски щати Владимир Путин и Доналд Тръмп организираха в петък (3 май - бел. ред.) телефонен диалог. Само по себе си това е добре, в случай че отчетем настоящето положение на двустранните връзки. Но в Москва не бързат да се радват в очакване на промени.

Наскоро в съветската столица бе на посещаване Фиона Фил, президентската съветничка за Русия в Съвета за национална сигурност, и си помислих, че тогава са били съгласувани проекти за персонално другарство сред водачите. Но както ми сподели един от осведомените съветски експерти, диалогът сред президентите е бил пожелан от американската страна безусловно ден преди самото му осъществяване.

Първоначално като тематика е била декларирана Венецуела, само че беседата почнала със севернокорейската проблематика и се проточила. Според същия човек, в случай че се регистрира и времето за превода, беседата е траяла " тъкмо час и половина ".

Контрол над въоръженията за " трима "?

По-късно Тръмп описа пред публицистите, че " доста в детайли " е обсъждал с съветския си сътрудник " опцията за тристранна договорка " за нуклеарното оръжие с присъединяване на Китай. По думите му той уговарял това и с китайците и те " доста биха желали да вземат участие " в такава договорка. Но в формалното известие на Кремъл за извършения диалог бе упоменато единствено, че е било " доказано двустранното предпочитание за активизиране на разговора в разнообразни области, в това число по въпроси на стратегическата непоклатимост ".

На молбата да се разясни за какво тази тематика не е била подчертана още един наш специалист сподели, че " в днешната американска терминология въобще няма никаква стратегическа непоклатимост ", а има единствено " вероятност за надзор над въоръженията и вероятни нови съглашения ". По думите на специалиста точно това е един от основните препъникамъни в досегашните връзки сред Русия и Съединени американски щати - " Вашингтон прави проверка на това, което бе един от основополагащите детайли на разговора, продължаващ няколко десетилетия ". " Концептуално те се отдръпват от това, което лежеше в основата (на подобен диалог). Не единствено на практика, само че и концептуално ", посочи събеседникът.

Наред с това, по думите на същия този човек, " значимо и не е неприятно, че те още веднъж заговориха за нуждата от потреблението на контрола над въоръженията като средство за гарантиране на сигурността, в това число личната си ".

Да се резервира договорът за СНВ III

В Съединени американски щати самостоятелните наблюдаващи изхождат от това, че опитът да бъде замесен Китай в тристранно съглашение за надзор над въоръженията изначално е жертван на неуспех. " Да се загатва Китай има смисъл единствено в тази ситуация, в случай че смяташ да продължаваш контракта за настъпателните въоръжения ", сподели пред публицисти служителката от неправителствения Център за надзор над въоръженията Александра Бел, която в предишното е работила в профилното поделение на Държавния департамент на Съединени американски щати. Тя имаше поради руско-американския контракт за ограниченията по редуциране и ограничение на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ III). Неговият период на деяние изтича през 2021 година.

На въпрос дали думите на Тръмп в действителност подхождат на готовността на Китай да се причисли към нуклеарната договорка, първият от моите събеседници отговори, че " ние нямаме такава информация от нашите китайски другари, имаме по-скоро противоположна информация ".

Вторият събеседник акцентира, че това би трябвало да се прецизира в Пекин, а що се отнася до Русия, то " ние не можем да ходатайстваме за непознати дейности ".

" Ние се разгласяваме за това, че би трябвало да съхраним най-малко един от останалите огромни двустранни контракти в тази сфера - сподели експертът, имайки пред тип контракта СНВ III. - Според нас това е по-земна и надлежно по-реалистична задача от проучването на някаква тера инкогнита (неизвестна земя - бел. ред.) в тази сфера.

" Идея " без " конкретизация "

Събеседниците са единомислещи, че самичък по себе си петъчният диалог сред президентите не ознаменува някакъв необикновен завой в двустранния разговор сред Русия и Съединени американски щати. Според първия от тях всичко си върви постарому.

Вторият обаче се изрече по-дипломатично. Според него основното, което се е появило в диалога, е " двустранната положителна заинтригуваност от усилване на разговора по всички остри въпроси от дневния ред, който обгръща освен рецесиите в добре известните точки, само че и ситуацията в двустранните връзки ".

Освен това вторият източник счита за позитивен самия " блян на американската страна да разбере по-точно и по-конкретно същността на нашия метод към проблемите, за които всички приказват ", в това число Венецуела, въпроса с нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров, вероятностите за контролиране на вътрешния спор в Украйна.

" Очевиден е един действителен и съответен интерес, с цел да се разбере по-добре къде стои Русия и какво би трябвало да се прави ", сподели този човек. Той увери, че Москва е " настроена и е подготвена да работи по всички азимути, които са допустими и налични за Вашингтон ", само че в това време акцентира, че " към този момент няма някакво взаимно съгласие за бъдещите стъпки ". Това се отнася и до опцията за разискване на нова двустранна среща на върха. По думите му тази тематика " участва като концепция ", само че няма никаква конкретизация даже в непосредствен проект ".

Противниците на Тръмп в Съединени американски щати се нахвърлиха с внезапна рецензия върху него даже единствено поради диалога с съветския му сътрудник. " Тръмп не е в положение да се опълчи на Путин ", прогласи по Си Ен Ен една от " звездите " на тази телевизия Андерсън Купър.

Вестник " Ню Йорк таймс " обърна внимание на думите на Тръмп, съгласно който Путин " като че ли се засмя ", оценявайки отчета на Мълър за съветския сговор с фразата " планината роди мишка ". Изданието даже посочи от чиновник на Белия дом, че телефонният диалог е бил без образна връзка, ето за какво се има поради, че съветският водач се е " изсмял ", а не засмял.

На собствен ред списание " Атлантик " разгласява коментар със заглавието " Сюрреалистичен диалог на Тръмп с Владимир Путин " и го съпостави със срещата им на върха през юни 2018 година в Хелзинки. " Но не се надявайте, че реакцията ще бъде същата, както след Хелзинки ", написа изданието, като имаше поради миналогодишната вълна от нападки против президента на Съединени американски щати и спадналата му известност измежду гласоподавателите. Ако преди отводът на Тръмп да пази американските избори от непозната интервенция шокираше, в този момент той наподобява предстоящ ".

Уместно съпоставяне?

Американският президент отново съобщи на домашните си критици, че от негова страна не е имало никакъв " избирателен сговор с Русия ", както бе доказано и от следствието на Мълър.

Но сравнението с Хелзинки наподобява в действителност подходящо. Тогава срещата породи голям брой упования, които се оказаха несбъднати. Сега такива смели очаквания несъмнено към този момент никой не питае.

" Моментът, определен за телефонното позвъняване, две седмици след публикуването на отчета на Мълър, подсказва, че президентът е припрян да разпръсне облаците от съмнения по отношение на контактите му с Москва и да се върне към политиката на по-топли връзки с Русия, която той даде обещание да организира, когато бе кандидат-президент ", написа още " Ню Йорк таймс ". Но още веднъж се вижда и дълбокият раздор сред персоналното отношение на Тръмп към Путин и по-твърдият метод на неговата администрация към съветските управляващи ".

Както сподели вторият от събеседниците ми, в днешните двустранни връзки в действителност " липсва доверие, изключително като се отчетат всекидневните обществени сигнали, които идват от Вашингтон ".

Но разговорът не стопира и безусловно през днешния ден (6 май - бел. ред.) във Финландия би трябвало да се срещнат първите дипломати на двете страни (Лавров и Помпео се срещнаха и се договориха за втора среща в Сочи на 14 май - бел. ред.). Според специалиста " министрите ще продължат от мястото, на което се стопираха президентите ".

* Препечатваме публикацията от tass.ru
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР