Анасонът под формата на звезда е подправка, направена от плодовете

...
Анасонът под формата на звезда е подправка, направена от плодовете
Коментари Харесай

Звездовидният анасон: полза, употреба и потенциални рискове

Анасонът под формата на звезда е фалшификация, направена от плодовете на китайското вечнозелено дърво Illicium verum. Името му идва от сходните на звезда шушулки, от които се събират семена за подправки и има усет, напомнящ на женско биле.

Поради сходствата в техния усет и наименования звездният анасон много постоянно се бърка с елементарния анасон, макар че двете подправки нямат нищо общо.

Звездовидният анасон е прочут освен с отличаващия го усет и кулинарни приложения, само че и със своите медицински изгоди.

Богат на мощни биоактивни съединения

Билките и подправките постоянно остават непознати герои в света на здравето и храненето, а звездният анасон също не е изключение.

Най-ценният съставен елемент на звездовидният анасон може да се намира в изобилието на флавоноиди и полифеноли, които съдържа. Те най-вероятно са виновни за необятните приложения и медицинските изгоди на подправката.

Някои от главните съставки, които са потребни за здравето в този тип анасон включват:

- Линалол;

- Кверцетин;

- Анетол;

- Шикиминова киселина;

- Галова киселина;

- Лимонени субстанции.

Някои изследвания с животни потвърждават, че антиоксидантният потенциал на тази фалшификация може даже да има противоракови свойства, като да вземем за пример понижаване размера на тумора.

Медицински изгоди

Звездовидният анасон се употребява в обичайна китайски медицина в продължение на хиляди години, а на скоро беше признат и в някои практики на западната медицина.

Нарастването на потреблението му значително се дължи на неговите антимикробни свойства и фармакологичен капацитет.

- Антивирусни способности

 Масло от звездовиден анасон

Понастоящем звездният анасон е главният източник на шикимична киселина, употребена за създаване на фармацевтични артикули. Тъй като грипната пандемия продължава да нараства като опасност за международното опазване на здравето, търсенето на звезден анасон се усилва. Някои изследвания с епруветки също демонстрират, че етеричното масло от звездовиден анасон може да третира други типове вирусни инфекции, включителнохерпес симплекс вид 1.

- Противогъбични свойства

Звездният анасон е богат източник на флавоноидния анетол. Това съединяване е отговорно за отличителния усет на подправката и предлага мощно противогъбично деяние. Някои проучвания в региона на селското стопанство откриха, че транс-анетолът, получен от звездния анасон, може да потисне растежа на патогенни гъбички в някои ядивни култури.

- Антибактериални ползи

Една от най-важните медицински изгоди за здравето от звездния анасон е неговата дарба да инхибира бактериалния напредък, обвързван с разнообразни болести. Някои проучвания разкриха, че екстрактът от звезден анасон е толкоз ефикасен, колкото антибиотиците против голям брой лекарствени резистентни патогенни бактерии. Това може да бъде изключително потребно за бъдещото създаване на нови антибиотични медикаменти.

Проучванията също демонстрират, че биоактивните съединения в звездния анасон могат да бъдат ефикасни при лекуването на инфекции на пикочните пътища, породени от разнообразни бактерии.

Лесно можете да го добавите в готвенето

 Чай от звездовиден анасон

Звездовидният анасон има мирис, сходен на женското биле, сходен на елементарния анасон или копър, макар че не е обвързван с нито една от тези подправки. Съчетава се добре с кориандър, канела, кардамон и карамфил.

Когато готвите, можете да употребявате звездният анасон цялостен или под формата на прахуляк. Той постоянно се употребява в типичен китайски, виетнамски, индийски и близкоизточни кухни, изключително като овкусител в бульони, супи и къри.

В практиките на обичайна китайска и национална медицина звездният анасон се накисва във вода, с цел да се направи чай, употребен за лекуване на респираторни инфекции, гадене, запек и други храносмилателни проблеми.

Звездният анасон също е отлично допълнение към сладките ястия и десерти, като печени плодове, пайове, самун и кифлички.

Ако обаче в никакъв случай не сте употребявали тази фалшификация в кулинарните си занимания, имайте поради, че има много мощен мирис и усет. Започнете с малко количество и последователно добавяйте още, в случай че има потребност, с цел да избегнете несъразмерната му приложимост.

Възможни опасности от анасона

За човешкото здраве най-голяма заплаха крие близкият родственик на китайската фалшификация – мощно токсичният японски звезден анасон. Известно е, че съдържа мощни невротоксини, които могат да доведат до съществени физически признаци, в това число припадъци, халюцинации и гадене.

Японският звезден анасон наподобява съвсем по същия метод като китайския си сътрудник и някои артикули на пазара от китайския звездовиден анасон може да са смесени с японския подправки.

Ако не сте сигурни на 100% за източника или чистотата на продукта, може би е добра концепция да не употребявате прекомерно доста едновременно, с цел да избегнете възможна интоксикация.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР