Анализаторите критикуваха американския президент за рязката промяна в отношението му

...
Анализаторите критикуваха американския президент за рязката промяна в отношението му
Коментари Харесай

Ще се превърне ли NAFTA в поредния успех на Тръмп

Анализаторите подлагаха на критика американския президент за внезапната смяна в отношението му към изискванията на съглашението

Още по тематиката
Тереза Мей с упоритост Англия да стане най-големият вложител в Африка до 2022 година

Британският министър председател стартира първата си обиколка на континента с посещаване на ЮАР
28 авг 2018
Съединени американски щати и Мексико с ново комерсиално съглашение, присъединяване на Канада е под въпрос

Преговорите за " нова НАФТА " започнаха още при започване на годината
28 авг 2018
Фондовите пазари доближиха 6-месечен връх
28 авг 2018
Ще се срине ли пазарът, в случай че Тръмп бъде свален?

Необходимите промени към този момент са осъществени, считат анализаторите
28 авг 2018 Съединени американски щати и Мексико предоговориха Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA), откакто от мексиканската администрация се съгласиха на избрани отстъпки по линия на производството, целящи да предпазят американската продукция. И въпреки предоговарянето да остави съглашението само с леки промени, американският президент Доналд Тръмп би могъл да убеди гласоподавателите си, че е съумял да го промени изоснови, изпълнявайки следващото си предизборно заричане, написа Financial Times.

Сделката беше оповестена след конферентен диалог сред Тръмп и президента на Мексико Пеня Нието, като главните промени, които планува, са по-линия на автомобилното произвеждане. По силата на контрактуваните условия 75% от частите би трябвало да са създадени в Северна Америка по отношение на досегашното условие за 62.5%. Между 40% и 45% от частите пък ще би трябвало да са създадени от служащи, които получават най-малко 16 $ на час за труда си. Промените удовлетворяват американските опасения, че мексиканското присъединяване в NAFTA основава пътека за навлизането на азиатските производители на американския пазар. Въпреки това главните клаузи по съглашението остават непроменени, като проверки са направени още по линия на земеделските артикули, цифровата стопанска система и профсъюзите.

В същото време предлагането на Съединени американски щати новата NAFTA да работи за период от пет години, в случай че всички не се съгласни да го продължат по-късно, беше признато леко. Основният въпрос, който следва да бъде решен, е присъединяване на Канада в съглашението. По всичко наподобява обаче, че Доналд Тръмп ще употребява контрактуваните условия като маркетинг за предизборната си акция.

Анализаторите обаче дефинираха държанието на президента като това на " луда лисица ", като подлагаха на критика Тръмп за неочакваната смяна в отношението му към съглашението, което мина от фрапантни към меки промени в изискванията по преподписването му. На фона на всичко обаче съглашението си остава достижение по редица точки, изключително от мексиканска страна.

Положителен резултат

Предоговарянето на NAFTA усъвършенства изгледите за постигането на комерсиално съглашение сред Съединени американски щати и Китай. В допълнение към това договарянията отстраниха една доста значима област на неустановеност в дневния ред на встъпващия в служба президент на Мексико Андрес Мануел Лопез Обрадор. Не на последно място, несъмнено, съглашението е поредна победа за президента Тръмп.

Въпреки че NAFTA несъмнено представляваше добра вест за Мексико, резултатът върху песото беше изненадващо слаб и временен. Курсът на мексиканската валута остана релативно неизменен, до момента в който пазарите още чакат първите месеци от ръководството на новия президент и политическата линия, която той ще предприеме през декември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР