Анaлизът на гoдишнитe финaнcoви oтчeти и дoĸлaдитe зa дeйнocттa нa

...
Анaлизът на гoдишнитe финaнcoви oтчeти и дoĸлaдитe зa дeйнocттa нa
Коментари Харесай

Шест от осемте общински търговски дружества отчитат положителен финансов резултат за 2023 г.

Анaлизът на гoдишнитe финaнcoви oтчeти и дoĸлaдитe зa дeйнocттa нa осемте общински тъpгoвcĸи дpyжecтвa, на които Община Русе е едноличен притежател на капитала, сочи, че шест от тях са с позитивен финансов резултат за 2023 година Това са „ Общински пазари “, „ Диагностично съвещателен център 1 – Русе ”, „ Център по дентална медицина 1 – Русе ”, „ Център за психологично здраве – Русе ”, „ Комплексен онкологичен център – Русе ” и „ Специализирана болница за интензивно лекуване за пневмо-фтизиатрични болести доктор Димитър Граматиков – Русе ”.

Останалите две - „ Общински превоз Русе “ и „ Медицински център 1 – Русе ”, регистрират загуби за 2023 година

Дружеството „ Общински пазари ”, което стопанисва 15 търговски обекта, за поредна година осъществя счетоводна облага, която е в размер на 118 хиляди лв., с 45 хиляди лв. повече от облагата през 2022 година Окончателният финансов резултат след данъчно облагане е чиста облага в размер на 106 хиляди лв.. Приходите на сдружението са образувани главно от отдаване чартърен на търговски площи и уреди, като през изтеклата 2023 година „ Общински пазари ” е внесло в бюджета на Община Русе 212 хиляди лева такси по Наредба №16 на Общински съвет – Русе. През отчетния интервал капиталовата стратегия на общинското сдружение е обвързвана с реорганизация на Централния пазар и строителството на многофункционален плувен комплекс в Парка на младежта. Дружеството е ангажирано със стопанисването на „ Ледената пързалка “ и „ Русенски пролетен панаир “, трансформирали се в традиция и място за забавление на жителите на града.

През 2024 година “Общински пазари ” ще осъществя няколко плана, свързани с създаване на нов пазар в региона на Дунав мост, благоустрояване на пазар „ Иван Вазов “ и пазар „ Лилия “, както и довеждане докрай на строителните работи по създаване на плувния комплекс.

Управителите на общинските търговски сдружения - лечебни заведения „ Диагностично съвещателен център 1 – Русе ”, „ Медицински център 1 – Русе ”, „ Център по дентална медицина 1 – Русе ”, „ Център за психологично здраве – Русе ”, „ Комплексен онкологичен център – Русе ” и „ Специализирана болница за интензивно лекуване за пневмо-фтизиатрични болести доктор Димитър Граматиков – Русе ”, показаха пред Комисията за оценка на финансово-икономическите резултати своите планове за 2024 година Те са свързани с вложения в материалната база, в закупуване на здравна инсталация и техника, както и в повишение квалификацията на личния състав.

След осъществения разбор на финансово-икономическото положение и резултати на общинските еднолични търговски сдружения комисията ще предложи на Общинския съвет да бъдат признати техните Годишни финансови доклади и Годишните отчети за активността за 2023 година, както и да бъдат определени проверители - регистрирани инспектори, избрани след извършена от всяко сдружение процедура.

Комисията ще предложи на Общинския съвет всички общински търговски сдружения да бъдат освободени от внасяне на дял за финансовата 2023 година в бюджета на Община Русе.

Пълната информация за резултатите от активността на общинските сдружения през миналата година може да бъде забелязана в систематизирания годишен отчет, който ще бъде показан на идващото съвещание на ОбС-Русе.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР