Анализ на сателитни изображения, направен от „Ню Йорк таймс“, опровергава

...
Анализ на сателитни изображения, направен от „Ню Йорк таймс“, опровергава
Коментари Харесай

„Ню Йорк Таймс“: Сателитни снимки показват, че телата са лежали в Буча от седмици

Анализ на сателитни изображения, изработен от „ Ню Йорк таймс “, опровергава изказванията на Русия, че убийствата на цивилни в Буча, предградие на Киев, са станали, откакто нейните бойци са напуснали града

Публикация на

Когато през уикенда се появиха фотоси на тела на мъртви цивилни, лежащи по улиците на Буча – някои с вързани ръце, други с огнестрелни рани в главата – съветското министерство на защитата отхвърли да носи отговорност. В обява в „ Телеграм “ в неделя министерството допусна, че телата са били сложени неотдавна по улиците, откакто „ всички съветски елементи са се изтеглили изцяло от Буча “ към 30 март.

Русия съобщи, че фотосите са „ следващата машинация “ и прикани за изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във връзка на това, което назова „ провокации на украинските радикали “ в Буча.

Но прегледът на видеоклиповете и сателитните фотоси, изработен от „ Ню Йорк таймс “, демонстрира, че доста от цивилните са били убити преди повече от три седмици, когато съветските военни са направлявали града.

На едно видео, снимано от член на локалния съвет на 2 април, се виждат голям брой тела, разпръснати по улица „ Яблонская “ в Буча. Сателитните изображения, предоставени на „ Ню Йорк таймс “ от Maxar Technologies, демонстрират, че най-малко 11 от тях са на улицата от 11 март, когато Русия, по нейни лични данни, окупира града.

За да удостовери по кое време са се появили телата и по кое време евентуално са били убити цивилните, екипът за образни следствия на „ Ню Йорк таймс “ извърши разбор на сателитните фотоси преди и по-късно.

На изображенията се вижда, че сред 9 и 11 март на улица „ Яблонская “ се появяват тъмни обекти с размери, сходни на човешки тела. Обектите се появяват навръх местата, на които са открити телата, откакто украинските сили си възвърнаха Буча, както демонстрират фрагментите от 2 април. Допълнителен разбор демонстрира, че обектите са останали на тези места в продължение на повече от три седмици.

Причините за гибелта са неразбираеми. Някои от телата се намират до нещо, което наподобява като кратер от гърмеж. Други са наоколо до изоставени коли. Три от телата лежат до колела. Ръцете на някои от тях са вързани зад тила им с бял плат. Телата са разпръснати на над 800 метра от улица „ Яблонская “.

Второ видео, снимано на улица „ Яблонская “, демонстрира още три тела. Едното лежи до велосипед, а другото – до изоставена кола. Сателитни фотоси демонстрират, че изоставените коли и околните тела се появяват сред 20 и 21 март.

Това са единствено някои от откритите от събота насам тела на цивилни. Асошиейтед прес разгласява фотоси на минимум шестима мъртви мъже, лежащи дружно в задната част на офис постройка, някои от тях с вързани зад тила ръце. Сградата се намира на към километър и половина западно от другите жертви, открити по улица „ Яблонская “.

На още една миля по-нататък фотограф на „ Ню Йорк таймс “ открива тялото на мъж с огнестрелна рана в главата, лежащо до велосипед.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР