Анализ на Института за развитие и управление на ресурсите /ИРУР/

...
Анализ на Института за развитие и управление на ресурсите /ИРУР/
Коментари Харесай

8 млрд. лв. са изплатени за компенсации на електрическа енергия без реален резултат

Анализ на Института за развиване и ръководство на ресурсите /ИРУР/ демонстрира, че механизма за обезщетения на електрическа сила за бизнеса, въведен преди година има потребност от незабавни промени. По него досега са изплатени над 8 милиарда лв. от българския поданик. В четвъртък служебното държавно управление удължи програмата с нов показателен бюджет в размер на 3,6 милиарда лева

Достъп до обезщетения имат към 633 хиляди частни икономически субекти, като с тези средства се подкрепят, както губещите, по този начин и печелившите предприятия. Помощта, която съставлява вдишване от държавния бюджет на разликата сред пазарната цена и наложения таван от 250 лева / МВтч., не докара до събаряне или задържане на крайните цени на стоките и услугите. Всъщност се оказва генератор на инфлация. Цената на живота продължава да се покачва без да има признаци за превръщане на тази наклонност в кратковременен и средносрочен проект.

Всеки месец Фонд сигурност на енергийната система /ФСЕС/ изплаща близо 1 милиарда лева обезщетения, които са директна субсидия от българските семейства. От тях се възползват печеливши бизнеси като да вземем за пример фармацевтичните компании, нефтопреработвателната рафинерия в Бургас, торовите фабрики и металообработващата индустрия. В изискванията на нападателна инфлация, която следим, не се вижда предприятията в тези браншове да извършват уговорките си във връзка с социално-корпоративната си отговорност към обществото.

ИРУР смята, че е оправдано помощта да бъде избрана по групи, а в критериите за приемане на енергийни дотации да залегне задължението подпомаганите предприятия да ползват ограничения за енергийна успеваемост. Резултатът, към който би трябвало да се стремим, е понижаване на потреблението. В противоположен случай инфлацията ще продължи да се покачва. Трябва да бъде ясно дефинирано кой има потребност от помощ посредством компенсиране. Част от средствата също по този начин следва да се пренасочат към ограничения за попречване на енергийната беднотия измежду популацията.

В момента средствата за компенсиране се поемат от търговците на електрическа енергия, чиито разноски след това се възвръщат от ФСЕС. Тази функционалност не е включена в лицензионната им активност и води до обилни усложнения. Процесът на погашение се забавя и утежнява, тъй като се правят насрещни инспекции на фактурите. Търговците на електрическа енергия са изложени на сериозен риск от липса на ликвидност и банкрути, защото изплатените от тях средства се възвръщат с близо месец забавяне.

ИРУР предлага разплащателната функционалност да бъде поета от Национална агенция за приходите. По този метод компенсирането ще се прави по-бързо и ще спомогне за обезвреждане и осветление на сивия бранш в стопанската система. Данъчната организация разполага с цялата нужна информация, касаеща приходите и разноските на юридическите лица. Ще се даде опция страната да събере и част от своите вземания от компаниите, които имат отговорности към фиска.

Фондът за сигурност на енергийната система изпитва продължителен дефицит на средства за погашение на обезщетенията, тъй като единствените му доходи се генерират от облагите на държавната АЕЦ „ Козлодуй “. За да се подсигурява резистентност на активността на ФСЕС и попълването му с задоволително финансови средства, ИРУР предлага финансовата тежест да бъде споделена и от всички дотирани все още ВЕИ производители, ползващи преференциални цени за изкупуване на създадената от тях сила. Субсидираните досега ВЕИ производители да вършат вноска във ФСЕС равна на разликата сред контрактуваната в дълготрайните им контракти преференциална цена и прогнозната цена на КЕВР за едногодишен регулаторен интервал. По този метод във ФСЕС ще се генерират спомагателни 150 млн. лв. месечно. Предложението на ИРУР е в духа на настоящите в редица страни ограничения и насоките на Европейска комисия от 09.09.2022г., целящи повишение на ликвидността на комуналните предприятия, търговците на електрическа сила, доставчиците на природен газ и балансиращи услуги. Това решение може да бъде взето от КЕВР или от настоящ парламент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР