Анализ на Института за пътна безопасност показва, че най-голямата заплаха

...
Анализ на Института за пътна безопасност показва, че най-голямата заплаха
Коментари Харесай

ИПБ: Анализ на рисковете и заплахите от настъпване на тежки ПТП

Анализ на Института за пътна сигурност демонстрира, че най-голямата опасност за живота и здравето на българските жители от началото на 2022 година е пътнотранспортния травматизъм. За първите седем месеца на годината от ПТП са починали 288 индивида, което прави приблизително 1,4 починали дневно. Тежко ранените са 4472 души, което прави приблизително 21,1 тежко ранени дневно. Констатира се, че през месец юли, откакто държавното управление разгласи война на нарушителите по пътищата в България, починалите са 63-ма, което е 2,03 души приблизително починали дневно. Нарастването е с 0,63 дневно. При тежко ранените се установи още по-драстично повишаване през месец юли. Тежко ранените са 899 индивида или 29,01 приблизително дневно. Нарастването е с 7,91 тежко ранени дневно по отношение на годишната база.

Изводът от данните за пътнотранспортния травматизъм е, че макар заявените старания от страна на държавното управление, жертвите и тежко ранените не престават лавинообразно да се усилват. При съставянето на държавното управление на Кирил Петков един от целите, записани в съдружното съглашение, беше точно повишение на сигурността на придвижването по пътищата. За седемте месеца на ръководство не бе осъществена нито една реформа/промяна на модела на споделената (без)отговорност в 12-те институции с отговорности за ръководството на риска от ПТП. Политическата и експертна импотентност на четворната коалиция се характеризираше с реплика на дейности с лозунги и закани, както и цялостен отвод за създаване на нова платформа за безвредна транспортна среда.

На 02.08.2022 година Президентът на България господин Румен Радев показа целите на служебното държавно управление. Отново един от тях е сигурността на придвижването по пътищата. Експертите на Института за пътна сигурност са разпознали следните опасности и закани от настъпване на тежки ПТП:

- Силно токсична корупционна среда при ръководството на транспортната система. Необходими са незабавни кадрови и структурни промени в цялата система.

- Неефективен надзор и злепоставен административнонаказателен развой. Необходимо е образование на Пътна полиция за използване на динамичен и широкообхватен надзор, както и създаване на изключителна процедура по определяне и наказване на систематичните извършители на ЗДвП.

- Управлението на пътната инфраструктура е подложена на политически и корупционен напън. Проблема е не дали да се разплатим с пътностроителните компании, а кой да се разплати. Този развой продължава още от служебните държавни управления на Стефан Янев.

Необходимо е неотложно повишение потенциала на държавното сдружение „ Автомагистрали " ЕАД, което да поеме всички спешни поправки и неотложни действия по поддръжката на републиканската пътна инфраструктура. В противоположен случай, всички ще бъдем заложници на към този момент построения модел за ръководство на пътната инфраструктура. Необходимо е неотложно възлагане на интернационален одит за сигурност при издигнатите и ремонтирани пътища от 2019 година до през днешния ден. До този миг нито една институция не е предоставила доказателства за некачествено и рисково строителство или ремонт на път в България. Служебните държавни управления на Стефан Янев и постоянното на Кирил Петков отхвърлиха възлагането на интернационален одит.

- Налице е измама и непросветеност при ръководството на транспортната система. Необходими са незабавни промени в ръководството на Пътна полиция, АПИ, Държавната организация за сигурност на придвижването по пътищата и „ Автомагистрали " ЕАД. Промените би следвало да се извършат на база идея за развиване на пътната сигурност за идващите пет месеца. Концепцията би трябвало да бъде призната от Министерски съвет и към нея да има проект за деяние, както и персонално виновен заместник-министър ръководител за осъществяването на проекта.

Експертите на Института за пътна сигурност чакат в незабавен порядък да получим отговор от министър-председателя за подхванатите съответните дейности и предстоящ резултат от тях.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР