Американците все повече се притесняват от неспособността на Байдън да

...
Американците все повече се притесняват от неспособността на Байдън да
Коментари Харесай

Икономическата криза в САЩ вече започна

Американците от ден на ден се тормозят от неспособността на Байдън да ръководи стопанската система

Вероятността от криза в американската стопанска система се разисква от началото на годината. Вярно е, че преди няколко месеца се смяташе, че рецесията ще стартира едвам идната година. Санкционната война на груповия Запад провокира инфлационно повишаване на цените в целия свят. Белият дом разгласи инфлацията за съществена опасност за обществената непоклатимост и накара Федералния запас да увеличи главната рента. Увеличението през юни е 75 базисни пункта (последният път, когато е записано такова внезапно нарастване е през 1994 г.). Ключовата рента към този момент е 1,75%, а Джером Пауъл, началник на Фед, дава обещание нови нараствания.

С настъпването на лятото Централната банка на Съединени американски щати също стартира да продава съкровищни и ипотечни скъпи бумаги от своя портфейл. Това значи стесняване на паричното предложение. Двете ограничения дружно – манипулиране на лихвените проценти и ликвидация на скъпи бумаги – внезапно усилиха риска от стопански спад. Същият Джером Пауъл призна на 23 юни за първи път, че не изключва опцията за криза в страната.

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева приказва с нараснало внимание за вероятността от рецесия в американската стопанска система. МВФ не предвижда криза, само че декларира, че ще има осезаемо закъснение на икономическия напредък. Първоначалната оценка бе за растеж на американската стопанска система през 2022 година с 2,9%. Ревизираните оценки: при оптимистичен сюжет – 1,7%; с песимистично - 0,8%. К. Георгиева внимателно загатна за опцията за криза: „ Очаквахме американската стопанска система да се забави. Ние осъзнаваме, че пътят към отбягване на криза в Съединени американски щати се стеснява.

Несигурността на оценките е предопределена от обстоятелството, че икономическата политика на администрацията на Байдън е неразбираема и спорна. Санкциите нанесоха тежък удар на груповия Запад, в това число на Съединените щати, под формата на невиждана инфлация.

Сега в Америка се разпростира сериозна битка към самодейността на Джо Байдън за възбрана на износа на нефт и петролни артикули от страната, с цел да се смъкват цените на бензина в Съединени американски щати. Този ход обаче в допълнение ще подтиква инфлацията в други западни страни.

Те споделят, че администрацията на Байдън е фокусирана само върху казуса с инфлацията. Рецесията за тях – това е нещо далечно. Междинните избори за Конгреса на Съединени американски щати и законодателните органи на щатите ще се проведат на 8 ноември и съгласно екипа на Байдън настроението на електората значително се дефинира от цените в магазините, бензиностанциите и заведенията за хранене. Като цяло демократите виждат опасността от криза като отдалечен облак на хоризонта, който може да не се трансформира в мълниеносен облак освен до 8 ноември, само че и до президентските избори през 2024 година

Междувременно множеството специалисти са склонни да имат вяра, че рецесията ще стартира тази година. Сред тях са престижи като уолстрийтските банкови анализатори от Goldman Sachs и професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини, който предсказа международната финансова рецесия през 2008 година

На 1 юни (преди последното нарастване на основната рента от Фед) ръководителят на най-голямата американска банка JP Morgan Chase, Джейми Даймън, изказвайки се на финансова конференция в Ню Йорк, изрази сериозна угриженост по отношение на облаците, които се събират над стопанската система на Съединени американски щати: „ Този вихър... се доближава към нас. Просто към момента не знаем дали ще бъде дребен или ще бъде супер мощна стихия. "

Илон Мъск сподели същото още през май: „ Ще има ли криза в близко бъдеще? По-скоро да, в сравнение с не.” В началото на юни Мъск заяви за " доста неприятно чувство " за американската стопанска система.

Най-резонансна от всички прогнози за икономическия спад в Съединени американски щати се оказа мнението на Доналд Тръмп. На 20 юни той съобщи: " Това не е нещо, което може да се случи до две години... Вече сме в криза. "

Изявлението на Тръмп не е скандално. Бившият американски президент изрази това, което усещат множеството американци. На 17 юни Newsweek разгласява резултатите от следващото изследване на публичното мнение в страната. Проучването е извършено като част от оценката на показателя на икономическия оптимизъм от IBD/TIPP. Стойността на този показател през юни е следната: 53% от американците считат, че стопанската система им към този момент е влезнала в криза, други 25% от интервюираните се затрудняват да оценят, а единствено 20% от интервюираните показват мнението, че криза в страната няма.

В съпоставяне с май има усилване на скептицизма. Newsweek изяснява това със следните аргументи: в края на май – началото на юни инфлацията доближи 40-годишен връх; Dow Jones падна под 30 000 в средата на юни за първи път от година и половина. През юни американският фондов пазар стана мечи за първи път от президентството на Джо Байдън. Получава това име, когато показателите паднат с най-малко 20 % и останат ниски за задоволително време. Такова намаляване е сигнал за стопански спад.

Това изцяло подхожда на други изследвания на публичното мнение, които имат за цел да разкрият отношението на американците към държавното управление и политическите партии. Американците са все по-загрижени за неспособността на Байдън да ръководи стопанската система.

Дори демократите не имат вяра на Байдън: Само 45 % от тях дадоха позитивен рейтинг на президента, по данните на анкетата, което е внезапен спад по отношение на същия интервал на предходната година, когато 80 % от демократите смятаха, че президентът се оправя добре с стопанската система. Анкетата също по този начин сподели, че повече от осем от 10 републиканци и съвсем 6 от 10 самостоятелни дадоха на Байдън неприятна оценка за икономическата политика.

Това значи, че през ноември демократите може да изгубят така и така нестабилните си преимущества в Конгреса на Съединени американски щати.

И цялата интернационална общественост следи с паника облака на икономическата криза, който опустошава Америка. В последна сметка, в случай че в Съединените щати стартира пълномащабна рецесия, тя, както се е случвало нееднократно, като избухлив горски пожар, ще стартира да се популяризира по целия свят.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР