Американците възнамеряват да предадат на Киев уникални планиращи бомби, а

...
Американците възнамеряват да предадат на Киев уникални планиращи бомби, а
Коментари Харесай

Ракетните перспективи за СВО и причините за руската офанзива

Американците имат намерение да предадат на Киев неповторими планиращи бомби, а британците дават обещание крилати ракети с въздушно изстрелване. И двете вършат недопустимо съществуването на въоръжените сили на Украйна и на самата нея.

Англосаксонците направиха още една стъпка във войната с Русия посредством ръцете на украинците. След като се договориха доставките на танкове, стана дума за прехвърлянето на ракети с огромен обхват и планиращи бомби. В същото време никой не крие, че Киев ще употребява това оръжие, с цел да нанесе удари надълбоко в нашата територия, в това число в Крим.

Всъщност това е следващото нарастване на залозите, на което Русия към момента не е намерила отговор. Впрочем, дано за всичко по реда си.

Планиращи бомби и авиационни ракети

Още при започване на февруари Пентагонът разгласи, че новият пакет за военна помощ (общо 2,175 милиарда долара) ще включва GLSDB бомби с дребен диаметър, способни да поразяват цели на разстояние до 150 км.

Онзи ден английските медии оповестиха, че държавното управление на страната на практика е решило да съобщи на въоръжените сили на Украйна ракетите Storm Shadow, които Украйна може да употребява за бърза офанзива против Крим. Таблоидите видяха, че английският министър председател Риши Сунак е споделил, че не могат да се отхвърлят никакви благоприятни условия, когато става въпрос за даване на военна помощ на Украйна.

Това изказване беше направено в отговор на молбите на някогашния KВН-чик и в това време основния „ могилизатор “ на украинците, който съобщи, че западните изтребители и ракети с огромен обхват сякаш ще оказват помощ на армията на бандеровците да изгони съветската войска, „ унищожавайки нейната авиобази в дълбочина на окупираните територии “. Спойлер: те няма да оказват помощ, в най-хубавия случай за Киев и неговите хазяи, те единствено ще проточат войната, увеличавайки загубите от двете страни на фронта. Стратегически Украйна е обречена.

Кои са идващите военни играчки, с които англосаксонците имат намерение да облагодетелстват „ шесторките “ си в Киев?

Ракетите Storm Shadow, за които се оповестява в английските вестници, принадлежат към класа крилати ракети с въздушно изстрелване. Те имат обхват от 350 благи, т.е. малко над 560 км, и са способни да поразяват предпазени обекти като мостове, командни пунктове, хранилища за муниции, надводни кораби, подводници в пристанища и други цели с висок приоритет.

Известно е, че след изпускане от аероплан, ракета се спуска, летейки на дребна височина, и в последния сектор от траекторията прави " рид ": внезапно набира височина и по-късно се устремява към задачата по тъп ъгъл покрай вертикалата. Тази маневра покачва успеваемостта на проникващата бойна глава.

Storm Shadow лети до задачата следвайки GPS данни, прецизирайки позицията си от изображенията на повърхността, над която минава. Ракетата е дребна: оптималният диаметър на тялото е по-малък от половин метър (48 см), с обсег на крилата от три метра и маса от 1,3 тона.

Като се има поради ниският профил на полета, е доста мъчно да се открие и заради високата крейсерска скорост (от 600 до 980 км / ч, съгласно разнообразни източници), или са нужни оръдейни системи, профилирани за цели на ниска надморска височина като „ Шилка “, или най-модерните ракетно-оръдейни и ракетни системи с дребен обхват: " Панцир-С " и " Тор-М2 ". За множеството системи за противовъздушна защита на армията, останали от Съюз на съветските социалистически републики, английската ракета ще бъде прекомерно неуязвима.

Важното е, че това е ракета с въздушно изстрелване, която се употребява от изстребители. Следователно доставките им ще бъдат доста транспарантен намек, че Украйна в последна сметка ще получи бойни самолети.

Що се отнася до американските бомби GLSDB, това е доста характерен арсенал, който в нашата войска няма аналози. В истинската версия това беше високоточна бомба с дребен диаметър Boeing GBU-39, която беше " омъжена " за мотора от старите ракети M26 - същите, изстрелвани от РСЗО HIMARS и нейния гъсеничен родител M270.

В резултат на това американците получиха точна и далекобойна система, която не се нуждае от самолет-носител и затова може да се употребява при липса на авиация. Подобно на главните ракети, планиращите бомби GLSDB ще бъдат решително свалени от всяка от нашите модерни противовъздушни системи, било то Панцир или Toр.

Проблемът е различен: заради огромния обхват, планиращите бомби могат да доближат до по-голям брой цели. Това значи, че за битка с тях ще са нужни доста повече зенитни оръжия, в противоположен случай GLSDB ще откри беззащитен склад, щаб или място за централизация на хора и техника.

Ако погледнете процеса в динамичност, тогава приемането на тези бомби от Украйна е увод към доставката на оперативно-тактически ракети ATACMS, чийто обхват към този момент доближава 300 км. Това ще разреши на въоръжените сили на Украйна, да вземем за пример, да обстрелват Воронеж от покрайнините на Харков или да ударят базите на Черноморския флот в Севастопол от Херсон.

Вражеската транспортна мрежа

Новината за доставката на такива системи, несъмнено, още веднъж повдигна въпроса за унищожаването на оръжията на НАТО в процеса на доставка. За да отговорите на него, би трябвало доста деликатно да разгледате логистиката, построена от съдружниците на Киев през последната година.

От самото начало на спора въздушно-пътен мост от Полша играе основна роля в снабдяването на въоръжените сили на Украйна с портативни противовъздушни и противотанкови системи, снаряди, зенитни ракети и други оръжия. Американски военнотранспортни самолети кацнаха на летището в полския град Жешов, ситуиран на по-малко от 80 км от украинската граница, след което наличието им беше трансферирано на камиони и изпратено през Лвов на изток.

Осем до 10 C-17A Globemaster и C-130 Hercules кацаха в Жешов всеки ден. Товароподемността на първия е 77,5 тона, на втория - малко под 19 тона. Така от първия ден на Полска народна република американците изпращат в Киев от 152 до 775 тона потребни товари дневно.

Могат ли западните съдружници да изпращат своите ракети и планиращи бомби на украинците по този метод? Несъмнено. Globemaster е в положение да транспортира танк Abrams или три хеликоптера Apache с един полет. Един полет на C-17A може да достави 59 ракети Storm Shadow. " Херкулес " ще носи по-малко - 14 броя на полет. След това ще бъдат претрупани на коли и след час и половина ще бъдат на украинска територия.

Малко по-късно Западът провежда доставките на бронирани транспортни средства и гориво по железопътен превоз. „ Железницата “ даде на нашите врагове фундаментално друго равнище на благоприятни условия за доставки.

Вярно е, въпреки това, железопътният превоз беше и остава най-уязвимият детайл от транспортната система на нашия зложелател.

Царград към този момент писа, че с цел да се прекъсне железопътната връзка сред Украйна и Запада, е належащо да се отстранен 21 моста на западната й граница. В частност:

В Лвовска област: двоен железопътен мост през р. Верешица при с. Каменоброд, мост при с. Стрий, мост над р. Млиновка (с. Завади), мост над р. Рата (селище Горняк), мост през реката. Днестър (селище Самбир) и моста през реката. Стрвяж (селище Хлопчици);

Във Виницка област: два моста наоколо до селището Могильов-Подолски, единият от които е граничен и минава през река Днестър;

Във Волинска област: двоен мост при с. Ковел, мост през р. Путиловка при с. Ромашковка, мост през река Стоход покрай селището Голоби и моста през реката Стоход при с. Заячовка;

В Закарпатска област: двоен мост през река Веча при село Воловец, железопътен надлез през реката. Още при селището Ужок и моста над реката. Тиса;

В региона на Одеса е належащо да се унищожи преносимият мост край село Каролино-Бугаз;

В региона на Черновци: мост през Днестър покрай село Макаровка, мост над река Сирет при село Черепковци, мост над река Сталинещи при село Негри.

Също по този начин е безусловно належащо да се бомбардира Бескидският тунел. Това е ново оборудване, способно да пропуща до 100 чифта влакове дневно под Карпатите. Източният портал на тунела води до железопътния възел Стрий на Лвовска област и се разклонява за Словакия и Румъния покрай западния вход.

Пристанището на Одеса може да играе голяма роля в снабдяването на Украйна с оръжие. Съгласно изискванията на зърнената договорка Русия деблокира украинските пристанища, позволявайки да се изнася зърно от тях. Турците би трябвало да подсигуряват, че украинците няма да носят оръжие при празния курс на връщане. Да, тъкмо тези, които са едни от главните продавачи на оръжия за Киев.

Освен това, съгласно неофициални данни, стартира да се случва знамение: на връщане, след прекосяването на Босфора, украински кораби се посрещат от български и румънски кораби, от които оръжия и муниции се натоварват непосредствено в морето с до 10-20% от оптималната товароподемност на зърновоза.

Сравнително дребното натоварване на корабите на практика не се отразява на газенето им, изключително откакто опитните екипажи вземаха най-малко вода и гориво, тъй че пристигаха в пристанището с последните капки гориво. Също по този начин беше обявено, че на някои от корабите са били пребоядисани товарните линии в профил, което е помогнало да се скрие същинското им прегазване.

Въпреки обстоятелството, че корабите бяха натоварени минимално с оръжия, в безусловно изражение доставките бяха повече от впечатляващи: транспортен съд за насипни товари с дедуейт 20 000 тона можеше да довлачи 2000-4000 тона муниции в Украйна при всеки противоположен курс. Тоест от 30 до 60 вагона.

Между юли и края на октомври, когато Москва съобщи, че се отдръпва от договорката за зърно, са направени 455 курса от украинските пристанища, според формалните данни на Организация на обединените нации и MarineTraffic. Ако минимум 10% от тях донесоха оръжия и муниции на връщане, тогава общата маса на доставените товари възлиза на 91 000 до 182 000 тона.

В средата на ноември Русия се върна към договорката за зърно, само че нямаме гаранции, че западните сътрудници ще спрат да внасят оръжия с кораби. Освен това няма подозрение, че в случай че сътрудниците на Киев решат да нарушат отговорностите си, с цел да доставят ракети на украинците, те ще го създадат.

В допълнение към морското пристанище Одеса, речните и морските пристанища в устието на река Дунав, по-специално пристанището Килия, пристанището Измаил, кеят на някогашната консервна фабрика Измаил и пристанището Рени, могат да се употребяват за доставка оръжия за Украйна. Те могат да получават потоци от оръжия както от прилежаща Румъния, по този начин и пренасяни по река Дунав от центъра на Европа и, несъмнено, пренасяни по Черно море.

Можем ли да прихванем?

И по този начин, стигаме до главния въпрос: може ли Русия дейно да унищожи Storm Shadow и GLSDB, преди боеприпасите да дойдат на фронтовата линия?

За страдание, отговорът е не. Украйна има прекомерно диверсифицирана логистика, дълга граница и развита пътна мрежа.

Единственият клас обекти, които нашата войска може решително да унищожи с ракети, са железопътните мостове и тяговите подстанции. Въпреки обстоятелството, че специалистите и медиите пишат за нуждата от тази стъпка от април 2022 година, украинската железница към момента продължава да работи, въпреки и с спирания. Мостовете на западната граница и по Днепър са непокътнати.

Доставката на ракети с транспортни самолети до полския Жешов, а по-късно с камиони до Лвов, прави такива доставки на практика непрехващаеми. Проблемът е, че както " Калибрите ", по този начин и " Искандерите " и крилатите ракети с въздушно изстрелване Х-101 са доста подобаващи за заличаване на неподвижни обекти, като мостове, подстанции и портала на Бескидския тунел. Но тези ракети не могат да ловуват камиони, а поразяването на пътната инфраструктура няма да докара до никакви резултати.

Нашите пилотируеми самолети не летят над Западна Украйна заради опасността от Противовъздушна отбрана на съперника. Освен това, даже в случай че нашите водачи съумеят да завладеят господството във въздуха, нашите бомбардировачи отново няма да могат да спрат придвижването на автомобилния превоз през полската граница.

Изключително мъчно е да се откроят камионите, в които се транспортират оръжия. Това може да стане единствено с деликатно въздушно разузнаване или даже по-скоро с разузнаване на място, под прикритие.

- изясни за Царград заслужилият боен водач на Русия генерал-майор Владимир Попов.

Що се отнася до пристанищата на Одеса и Дунав, решението на техния проблем изисква Русия да се отдръпна от договорката за зърно, което неизбежно ще докара до изострен спор с Турция, която, от една страна, е главният бенефициент от това съглашение, от една страна, и въпреки това, оказва помощ на Русия да заобиколи западните наказания. В допълнение към всичко, Анкара може да окаже доста мъчителен напън върху нашите миротворци в Карабах, а също така има по-силен флот в Черно море и затова при мощно предпочитание може да вдигне нашата обсада на украинските пристанища без авансово позволение.

За да оценим възможностите си, можем да се позовем на миналогодишния опит на СВO. Той демонстрира, че макар че нашите военни съумяха да извършат доста сполучливи офанзиви, вследствие на които във въздуха излетяха хранилища и железопътни влакове, натоварени с десетки тонове снаряди и стотици ракети Hymars, че бяха унищожени самолети и прехвалени Байрактари, в никакъв случай не съумя да прекъсне доставката на нито една от тези системи, които Западът изпрати на Укровермахта. Самите Хаймарс, гаубиците М777 и френските Цезари стигнаха до фронта.

Какви са изводите

В сегашната оперативно-стратегическа настройка задачата за недопускане на оръжия на съперника в театъра на военните дейности е кардинално нерешима. Нашата войска и Върховен касационен съд могат да унищожат някои от доставките, само че по-голямата част от GLSDB и Storm Shadow въпреки всичко ще дойдат до местоназначението си и ще бъдат употребявани против нашите войски.

Признаването на очевидното ни води до извода, че в случай че съветското управление желае да преобърне обстановката с доставките на западно оръжие за украинците, тогава нашата войска ще би трябвало да нападна. При това, въобще не по този начин, както е в този момент, и напълно не на тези места, където от месеци се водят позиционни борби.

Русия се нуждае от отсичащ удар от територията на Беларус по полската граница. Мощна офанзива против Лвов. Само фронтова линия, цялостна с танкове и пехота, настръхнала от хилядите оръдейни дула, заровени в окопи, би направила този район непристъпен за камионите с американско и английско оръжие.

По същия метод се нуждаем от нахлуване на юг: против Херсон, Николаев и Одеса. Останалите пътища през Карпатите към Словакия, Румъния и Молдова към този момент ще могат да бъдат прекратени от ракетни удари.

Всеки опит да се играе за време, да се принуди врагът да договаря - единствено покачва цената на бъдещия мир и усилва броя на умиращите. Имаме потребност от офанзиви, с цел да спечелим.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР