Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за

...
Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за
Коментари Харесай

Дер Щандард: САЩ убедили австрийците да се откажат от ветото за Румъния в Шенген

Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за приемането на Румъния в Шенген. Това оповестява Диджи24, като се базира на австрийското издание " Дер Щандард ". 

“Дискусиите с американски публични лица са били решаващи за смяната на позицията на Австрия по отношение на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство ”, се споделя в цитираната обява, съобщи Българска телеграфна агенция.

Откакто Австрия ненадейно отхвърли присъединението на Румъния към Шенген преди година, румънските дипломати работят неуморно за решение и първите триумфи към този момент са явни, оповестява изданието, откакто австрийският вътрешен министър Герхард Карнер разгласи, че Виена е съгласна да се откаже от летищния надзор при избрани условия. 

Неотдавнашните диалози сред някогашния дипломат на Съединени американски щати в Австрия Роналд Лаудер и американския асистент държавен секретар, отговарящ за Европа, Джеймс О`Брайън с политиците във Виена също бяха решаващи за отдръпването на ветото, като се има поради, че Румъния е значим съдружник на Съединени американски щати в Източна Европа, разяснява “Щандрад ”, представен от Диджи24.

Изданието оповестява, че идващите стъпки би трябвало да бъдат контрактувани през днешния ден и на следващия ден на  конференция на вътрешните министри на страните от Залцбургския конгрес в Словения.

Залцбургският конгрес е неофициална самодейност за съдействие в региона на сигурността, основана през 2001 година по концепция на Австрия. Понастоящем във форума вземат участие девет страни от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.  

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер прикани интервенциите на Фронтекс (Frontex) в България да се утроят и Европейски Съюз да отпусне повече средства за инфраструктурата за отбрана на границите. Границата сред България и Румъния по река Дунав ще продължи да бъде следена. Освен това Румъния и България би трябвало да се спогодят да одобряват сирийски и афганистански бежанци, които се намират в Австрия. Тази точка към момента би трябвало да бъде контрактувана, написа “Щандард ”, представен от Диджи24.

Изданието разяснява още, че Букурещ към този момент е подготвен да одобри назад търсещите леговище, минали през Румъния, според Дъблинския правилник. Австрия оправда съпротивата си против разширението на Шенген с това, че прекалено много мигранти идват в Австрия. Властите в Букурещ обаче подчертаха, че най-вече два % от мигрантите са минали през Румъния, а останалите са пристигнали през Сърбия и Унгария. След решението на Австрия Нидерландия, която беше единствено срещу влизането на България в Шенген, само че не и на Румъния, също може да се откаже от това опълчване, отбелязва в умозаключение “Щандард ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР