Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или

...
Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или
Коментари Харесай

За ден американците изхвърлят близо 150 000 тона храна

Американците разхищават близо 150 000 тона храна дневно, или над 400 грама на човек, сочат резултатите от проучване, представено от Българска телеграфна агенция.

Изхвърлената храна е била отгледана върху близо 7% от земеделските земи в Съединени американски щати, а за производството ѝ са отишли хиляди милиарди литри вода, се споделя в публикация, оповестена в научното списание " PLOS ONE ". Тази храна подхожда и на 30 % от дневния калориен банкет на всеки американец, показва Агенция Франс Прес.

Най-много се изхвърлят плодове и зеленчуци (39%), следвани от млечните артикули (17%), месото (14%) и зърнените храни (12%).

Сред продуктите, които минимум се изхвърлят, са чипсът, олиото, сладкишите и безалкохолните питиета.

" По-качествените хранителни режими включват по-големи количества плодове и зеленчуци, които се разхищават повече от другите артикули ", сподели съавторката на проучването Мередит Найлс, която е помощник в Университета на Върмонт.

" Здравословното хранене е значимо и носи доста изгоди, само че колкото повече следваме тези режими, толкоз повече би трябвало да осъзнаваме, че се пилее храна ", добави тя.

Изследването се опира на държавни данни и допитвания за разхищаването на храни сред 2007 и 2014 година

Това разхищение дава отговор на годишна продукция, създадена с потреблението на над 350 000 тона пестициди и над 800 000 тона изкуствени торове всяка година, се споделя в проучването.
Сред вероятните решения на този проблем се предлага потребителите да бъдат научени по-добре да съхраняват пресните плодове и зеленчуци, а напъните за попречване на хранителното разхищаване да се включат в държавни стратегии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР