Американците опитаха нова тояга от тотални санкции срещу Русия и

...
Американците опитаха нова тояга от тотални санкции срещу Русия и
Коментари Харесай

Юрий Тавровский: САЩ замахнаха със санкционна палка над Китай

Американците пробваха нова сопа от тотални наказания против Русия и в този момент я изпитват против Китай. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели неотдавна в Конгреса: „ Използвайки образеца на Русия, ние показахме способността си да нанесем забележителна болежка на нападателните страни. Няма подозрение в способността и решимостта ни да вършим същото в други обстановки. ” Йелън отговори на въпрос на конгресмен за опцията за потребление на наказания при положение на „ нападателни дейности на Пекин против Тайван “.

Съвместните наказания на Съединени американски щати и Европейския съюз наподобяват на Вашингтон и Брюксел толкоз ефикасни, че там се надигна невиждана еуфория. Прагът за най-строгите ограничения е доста понижен, както във връзка с Русия, по този начин и във връзка с Китай, друга „ властническа “ страна. Нови антикитайски законопроекти към този момент се приготвят в Конгреса, а политиците от Европейския съюз изследват разновидности за присъединяване в офанзиви против китайски държавни банки и високотехнологични компании, оповестяват репортери на хонконгския вестник “Саут Чайна Морнинг Пост” от Вашингтон и Брюксел. Причината за финансовия удар върху Китай може да бъде освен офанзива против Тайван, само че даже и „ незадоволително разграничаване от съветската финансова система “. Кореспондентите припомнят за замразяването на съветските 300 милиарда $ и че финансовите запаси на Китай на Запад възлизат на 3,3 трилиона $ в $, евро, йени и други валути.

Изкушението да се стартира деяние на Източния китайски фронт, до момента в който „ всичко е безшумно на Западния “ е огромно. Онзи ден президентът Байдън утвърди продажбата на Тайван на в допълнение съоръжение и аварийни елементи за зенитно-ракетните системи “Пейтриът” за 95 милиона $. Това е вторият контракт за два месеца - през февруари също беше продадено съоръжение за комплексите " Патриот " и услуги за поддръжката им за 5 години за 100 милиона. Съвпадението на обсега на доставките не е инцидентно - на фона на съветската интервенция в Украйна американците показват поддръжка за уплашените клиенти на бунтовния остров, а също по този начин изпращат сигнал до Пекин, който отхвърля да се причисли към участниците в глобите.

Друг и доста по-силен сигнал трябваше да бъде визитата в Тайпе на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в средата на април. Китайският външен министър Ван Йи предизвести, че това посещаване в Пекин ще се преглежда като секване на " алената линия " в връзките сред Китай и Съединени американски щати. " Червената линия " не беше прекрачена, не поради страховитото предизвестие, а поради болестта на " Първата дама на Капитолийския рид " с варианта Омикрон. Но пътуването на президента Тръмп до Токио се приготвя. Ще става дума освен за активирането на " силите за самозащита " във въздушните и морските пространства на Източнокитайско и Южнокитайско море, само че и в активността на военно-политическата формация КУАД (САЩ, Япония, Индия, Австралия). Япония се приготвя за приемане в новия блок АУКУС (Австралия, Англия и Америка). Токио ще се радва да се причисли към стратегиите за нуклеарни подводници и хиперзвукови ракети, които се разпростират от АУКУС. В басейните на Тихия и Индийския океан пред очите ни се обрисува цяла система от военно-политически организации, която скоро ще бъде наречена Азиатско НАТО.

Ако класическото НАТО се основава на концепцията за евроатлантизма, то Азиатското НАТО се основава въз основата на новата идея за Индийско-Тихоокеанския район. Тази геополитическа оригиналност на американските стратези е предопределена да сплоти военните и политически запаси на страните от Индийския и Тихоокеанския басейн под контрола на Съединени американски щати, с цел да се овладее Китай. В сходство с поставените цели към този момент е основано ново военно командване със същото име. Обсъжда се основаването на още един флот с изключение на 7-ми и 5-ти. Задачата е в началото да се ускори наблюдението и контрола върху китайските военни и търговски кораби. В точния миг ще бъдат изцяло блокирани морските пътища, по които се транспортират до 80% от китайския експорт и импорт. В бъдеще страните от Азия в НАТО ще станат действен гръб при провеждането на действителна военна интервенция против Китай по модела на присъединяване на европейците в украинските каузи. Ролята на " камикадзе " в идната интервенция към този момент е предоставена на Тайван. На острова схващат степента на надеждност на съдружниците и учат опита на Украйна. В Тайпе към този момент се отпечатват управления за популацията по какъв начин да оцелеят на паркингите на небостъргачи и основите на партизанската война по пресечките на милионните градове.

Санкционната еуфория обхвана мнозина на Запад, само че не всички. В списание “Форин Афеърс” вниманието на специалистите беше привлечено от неотдавнашна публикация на Стивън Вертхайм „ Украинското прелъщение на Байдън “. В него създателят предизвестява екипа на 46-ия президент да не се сблъсква по едно и също време с Русия и Китай. „ Може би страната ни можеше да си разреши стратегически ексцесии през 50-те години, когато Съединени американски щати осигуряваха 27% от международния Брутният вътрешен продукт, а Съюз на съветските социалистически републики и Китай дружно едвам 14%. Но още през 2020 година делът на Съединени американски щати е паднал до 16% от международния Брутният вътрешен продукт, до момента в който Китай и Русия дружно способстват със 22%. В същото време даже един Китай надвишава каузи на Америка. Малко евентуално е единствено със силата на волята да се преодолее пропастта в мощта по време на Студената война и неналичието ѝ днес”.

Байдън към този момент стартира да бъде подложен на критика в Съединени американски щати, че е избрал неверната цел за първия удар, че е разпръснал силите и средствата, нужни за битка с основния зложелател Червен Китай. Например “Ню Йоркър” разгласява изявление с авторитетния политолог Джон Миршаймър. Той стана прочут след публикуването на книгата " Трагедията на политиката на великите сили ", в която аргументира неизбежността на американско-китайската нуклеарна война. Засягайки актуалната обстановка към Украйна, професорът акцентира няколко тези. Първо, Русия не съставлява екзистенциална опасност за Съединени американски щати. Второ, Съединени американски щати сега са изправени пред сериозна конкуренция от Китай, чийто капацитет е съпоставим или даже надвишава този на Америка. В този подтекст пренасочването на Вашингтон към украинско направление е неправилно от стратегическа позиция и подкопава способността на Съединени американски щати да се опълчват на главната си цивилизационна опасност, а точно Китай. Трето, в действителност Съединени американски щати предизвикаха актуалната рецесия, което надали е в техен стратегически интерес, защото в последна сметка се основава платформа за подсилване на Китай.

Може би най-авторитетното мнение беше изразено от американските чиновници на сигурността. В учредителния документ „ Стратегия за национална сигурност “, признат на 3 март 2021 година, организациите за сигурност на Съединени американски щати дружно стигнаха до следния извод: „ Китай е единственият съперник, евентуално кадърен да се трансформира в непрекъснато предизвикателство за стабилната и отворена интернационална система, в случай че комбинира своите икономическа, дипломатическа, военна и софтуерна мощност. "

Изводът на униформените се добавя от политолози в цивилни облекла. „ Истинската заплаха, идваща от Китай, въобще не е военна или геополитическа, а по-скоро идеологическа. Неговият непрекъснат триумф съставлява най-голямата опасност за политическата система на Америка. " Това написа в списание “Паладиум” Ричард Ханания, чиновник на мозъчния концерн „ Приоритети в защитата “, работещ за Пентагона.

Очаквайки „ тестването от Украйна” на идните междинни избори за Конгрес през есента и обвиняванията на републиканците в разпространяване на лимитирани сили, представители на администрацията на Байдън към този момент започнаха да се оправдават. " Това е мъчно. Скъпо е. Но е належащо и планувам, че навлизаме в интервал, в който ще се изисква от Съединените щати и това потомство американци. " Това беше декларирано от Кърт Кембъл, координатор в Белия дом по политиката в Индийско-Тихоокеанския район. Той приказва на конгрес, особено призован, с цел да обсъдят опцията Съединени американски щати да " задържат фокуса " върху Русия и Китай по едно и също време.

Защо тогава администрацията на Байдън се концентрира особено върху провокациите против Русия в Украйна вместо върху интервенциите си против Китай в Тайван? Можете да визиите няколко версии. Украинската обстановка се приготвяше съвсем 30 години и след окончателното изпомпване на оръжия и пари Киев се смяташе за подготвен за потребление. Тайван стартира да се готви за ролята на камикадзе едвам при Тръмп. За задълбочена подготовка на сепаратисткия бунт е належащо още малко време.

Друга версия е обвързвана със фамилните каузи на Байдън. Синът му има богато завещание в Украйна. Стана известно, че могат да се появят детайлности за потреблението на Хънтър Байдън като " портмоне " на програмата за бактериологични оръжия. Подобни компрометиращи доказателства са изпълнени с спомагателни проблеми за баща Байдън и цялата Демократическа партия на есенните избори за Конгрес. Наложи се незабавно да се почистят следите на Хънтър.

Третата версия е чисто психическа. Русофобията в американските елити доближи точка на шупване през последните месеци и откъсна капака. Русофобите по брой и дарба да реализират задачите си надвиха над синофобите, мразещи Поднебесната. Състезанието сред русофоби и синофоби се загнезди съществено и за дълго във властта във Вашингтон. Практическите последствия от тяхната конкуренция за въздействие и бюджети в обозримо бъдеще ще зависят от хода и резултата от специфичната интервенция в Украйна. Но в дълготраен проект обстановката в света ще зависи не от тях, а от степента на партньорство сред Москва и Пекин, от тяхната подготвеност за осъществяване на нови специфични интервенции, изключително на световния финансов фронт.

Превод: В. Сергеев

Редакцията на и ПогледТВ

посредством Клубовете „ Приятели на “

осведоми, че провежда по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР