Американското правителство възнамерява да отпусне милиарди долари“, за да стимулира

...
Американското правителство възнамерява да отпусне милиарди долари“, за да стимулира
Коментари Харесай

САЩ отпускат „милиарди долари“ за производството на чипове

Американското държавно управление има намерение да отпусне „ милиарди долари “, с цел да подтиква производството на чипове в страната, съобщи ДПА.

Президентът Джо Байдън разгласи в сряда, че държавното управление му има намерение да даде на американския софтуерен колос „ Интел “ (Intel) директно финансиране в размер до 8,5 милиарда $, както и 11 милиарда $ под формата на заеми, които ще бъдат вложени в фабрики за компютърни чипове в четири американски щата.  

Целта на финансовата инжекция е да се подкрепи увеличението на каузи на Съединени американски щати в международното произвеждане на най-съвременни чипове до 20% до края на десетилетието.

Байдън оповести желанията си по време на посещаване в индустриалната база на „ Интел “ в град Чандлър, щата Аризона. Той се обърна към изпълнителния шеф на компанията Пат Гелсинджър с думите: „ Ти връщаш бъдещето на Америка, дребосъче! “.

Понастоящем най-съвременните чипове за смарт телефони, да вземем за пример, се създават главно в Тайван от производителя TSMC, отбелязва Българска телеграфна агенция. Западът обаче се притеснява, че политическото напрежение с Китай може да прекъсне доставките на полупроводници, което би имало опустошителни последствия за стопанската система.  

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР