Американското правителство даде зелена светлина за продажбата на изтребители F-16

...
Американското правителство даде зелена светлина за продажбата на изтребители F-16
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на изтребители на Гърция и Турция, Конгресът вероятно също ще даде съгласие

Американското държавно управление даде зелена светлина за продажбата на изтребители F-16 на Турция и F-35 на Гърция, откакто по-рано през седмицата Анкара ратифицира присъединението на Швеция към НАТО, оповестиха организациите. Както се изисква по закон в Съединени американски щати, Държавният департамент уведоми публично Конгреса, че позволява двете покупко-продажби. Законодателният орган, който има избран период да се запознае с тях и при подозрение да ги блокира, евентуално също ще ги утвърди.
 
Държавният департамент изпрати уведомлението, че дава зелена светлина за продажбата ден откакто Анкара завърши процеса по ратификация на приемането на Швеция в НАТО, ход, който беше директно обвързван с продажбата на самолетите. Така с направената значима стъпка към окончателното завършване на договорката и ратификацията на участието на Стокхолм се поставя завършек на дълъг развой, който сложи на тестване връзките сред Вашингтон и Анкара.
 
Турция подаде поръчка за самолетите още през октомври 2021 година, само че забавилото се утвърждение от турска страна за присъединението на Швеция към НАТО се трансформира в сериозна спънка за приемането на благословията на Конгреса. Сделката с Турция е на обща стойност 23 милиарда $ и планува Анкара да получи 40 нови F-16 на компанията " Локхийд Мартин ", а близо 80 други самолета от този вид, които към този момент са в състава на турските военновъздушни сили, да бъдат осъвременени.
 
 Изтребители F-16 Изтребители F-16 Източник: U.S. Air Force
Успоредно с утвърдената доставка на самолети за Турция държавното управление " Байдън " даде зелена светлина и за продажбата на 20 стелт изтребителя Ф-35 на различен съдружник от НАТО - Гърция, на стойност 8,6 милиарда $. Тези самолети също се създават от компанията " Локхийд Мартин ". Вашингтон се пробва да реализира баланс в връзките с Атина и Анкара, които членуват в Алианса, само че които в исторически проект имат комплицирани връзки между тях.
 
Държавният департамент даде утвърждението си за договорката с Турция едвам откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа турската ратификация на участието на Швеция в НАТО и единствено часове откакто във Вашингтон постъпи формалният документ от Анкара, че това към този момент е реалност.
 
" Одобрението ми за закупуването от Турция на самолетите F-16 беше обвързано с утвърждението от Турция на шведското участие в НАТО. Но никой да не се заблуждава - това не беше решение, което взех елементарно ", сподели американският сенатор демократ Бен Кардин, който ръководи комисията по външни работи на Сената, една от четирите основни комисии, които би трябвало да дадат единодушие за даването на въоръжението.
 
Турция би трябвало незабавно да усъвършенства положението на човешките права и да сътрудничи в по-голяма степен в търсенето на отговорност на Русия за нашествието в Украйна, а също и да помогне за понижаване на градуса на напрежението в Близкия изток, уточни Кардин. Председателите на комисиите по външни работи на Сената и Камарата на представителите на Когреса ревизират всяка огромна продажба на оръжие.
 
Те постоянно слагат въпроси или изричат съображения за човешки права и по дипломатически тематики, които могат да забавят или спрат сходни покупко-продажби. След подаването на формалното съобщение от Държавния департамент Конгресът има 15 дни да възрази против продажбата, а в случай че не го направи, тя се счита за финализирана. Не се чака Конгресът да блокира нито една от двете покупко-продажби макар рецензиите към Турция от страна на някои конгресмени, отбелязва Ройтерс.
 
Държавният департамент утвърди допустима продажба на военна техника и на друга балканска страна - Хърватия. Става дума за хеликоптери " Блек Хок " и обвързваното с тях съоръжение, а цялата договорка се прави оценка на 500 милиона $. Пентагонът съобщи, че и тук главният снабдител е " Локхийд Мартин ".

Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР