Американското посолство в Анкара и турското посолство във Вашингтон преустановиха

...
Американското посолство в Анкара и турското посолство във Вашингтон преустановиха
Коментари Харесай

Скандал между САЩ и Турция, спряха визите

Американското посолство в Анкара и турското посолство във Вашингтон преустановиха издаването на неимиграционни визи.

Реципрочните ограничения са част от разрастващ се дипломатически скандал сред Турция и Съединени американски щати. Сега той води до прекъсването на визите в региона на туризма, бизнеса, здравното лекуване, краткотрайната претовареност, образованието, медиите и дипломатическата активност.

ВЪВ ВИДЕОТО: Скорошната среща на съветският президент Владимир Путин и турският му сътрудник Реджеп Ердоган в Анкара

Миналата седмица турски чиновник на американското консулство в Истанбул беше задържан по обвинявания в нарушение на конституцията и опит за събаряне на турското държавно управление.

Това е един от десетките хиляди задържани в южната ни съседка след опита за прелом през 2016 и по съмнение във връзки с проповедника в заточение Фетхуллах Гюлен.

Съединени американски щати обаче опазиха служителя си, а през вчерашния ден излязоха с декларация, че „ събитията в последно време карат държавното управление да преоцени уговорката на държавното управление на Турция към сигурността на американската дипломатическа задача и персонал”.

Започна ли сривът на турската стопанска система

Така американците стопираха издаването на неимиграционни визи във всички свои дипломатически обекти в Турция „ за да бъде понижен до най-малко броят на посетителите в посолството и консулствата ни, до момента в който се прави тази преоценка”.

"Събитията в последно време карат турското държавно управление да преоцени уговорката на държавното управление на Съединени американски щати към сигурността на турската дипломатическа задача и личен състав ", отговори турското посолство във Вашингтон и също спря визовите услуги.

#Turkey vs #USA diplomatic tug of war. They are fighting visa games. pic.twitter.com/IbrnVMYA4o
— EC-Editor (@MBQasmi) October 8, 2017
Причините за задълбочаващата се рецесия в връзките сред Турция и Съединени американски щати са няколко. От една страна Анкара упорства за изгонването на Гюлен, който счита за виновен за опита за прелом против президента Реджеп Ердоган предходната година.

Към този миг американците отхвърлят екстрадицията. Наред с това те поддържат кюрдските политически и паравоенни обединявания в Северна Сирия, които Турция счита за свързани със неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), оповестена за терористична от Европейски Съюз и Съединени американски щати.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР