Американският сенатор Бърни Сандърс, който се прочу с вълнените си

...
Американският сенатор Бърни Сандърс, който се прочу с вълнените си
Коментари Харесай

Бърни с ръкавиците жили Безос и Мъск

Американският сенатор Бърни Сандърс, който се прочу с вълнените си ръкавици по време инаугурацията на Джо Байдън, жили с законопроект за налози най-богатите хора в света - Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс.Ако планът, импортиран от самостоятелния сенатор Сандърс и демократката Елизабет Уорън, бъде признат супербогаташите ще би трябвало да платят милиарди долари данъци.

Законът ще обезпечи по този начин нужните на хазната доходи и ще се подкрепи за намаляването на имущественото неравноправие, което мощно се задълбочава по време на пандемията, считат вносителите, написа БЛИЦ.

 https://static.standartnews.com/storage/thumbnails/inner_article/8116/1138/0440/%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B80.jpg

Сенатор Бърни Сандърс стана част от хиляди колажи и мемета след тази негова фотография от инаугурацията на Джо Байдън

Проектът планува облагане с 2% годишен налог на горницата на благосъстоянието над 50 милиона $ и 3% на горницата над 1 милиард.

Законът ще засегне единствено 100 000-те най-богати американски фамилии, представляващи върховите 0,05% в градацията на популацията по благосъстояние, и ще събере за хазната 3 трилиона $ за 10 години, разяснява сенаторът демократ Елизабет Уорън. Допълнителните доходи ще отидат за детски грижи, просветителна инфраструктура и чиста сила.

Същият тип налог беше защитаван от Уорън по време на кандидатпрезидентската й акция, когато лозунгът „ Два цента “ стана известен за скандиране по митингите от подкрепящите въвеждането на налога. Той породи, тъй като сенаторката постоянно обичаше да споделя, че „ това са единствено 2 цента за всеки $ над 50 милиона “.

Ако препоръчаният „ налог благосъстояние “, наименуван Ultra-Millionaire Tax Act, беше в действие през 2020 година, Джеф Безос щеше да заплати 5,7 милиарда $ налог и да му останат 185 милиарда; Илън Мъск – 4,6 милиарда и да остане със 148; Бел Гейтс щеше да се раздели с 3,6 милиарда, а Марк Зукърбърг – с 3 милиарда. Изчисленията са на организациите Institute for Policy Studies и Americans for Tax Fairness.

Уорън счита, че данъкът е още по-належащ по време на пандемията, която задълбочи имущественото неравноправие в американското общество и е основала още милиардери.

Според критиците новият налог може да се окаже неконституционен и елементарно би могал да бъде надхитрен от богаташите. Те показват, че множеството европейски страни са изоставили „ налог благосъстояние “ поради по-малко от предстоящите доходи и лесното му заобикаляне от супербогатите. Въвеждането му ще съставлява и голямо предизвикателство за администрацията.

За битка с „ изплъзванията “ от закона планът планува обезпечаване на 100 милиарда $ на Службата по вътрешни доходи (Internal Revenue Service) за безкомпромисното му използване. Ще се изисква най-малко 30% от семействата с имущество от над 50 милиона $ да бъдат инспектирани, както и да се внедрят нови софтуерни принадлежности в помощ на службата.

За тези, които биха поискали да си сменят поданството и де се реалокират в друга страна, с цел да избегнат налога има ужасна изненада – 40% „ първоначален налог “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР