Американският президент Доналд Тръмп се оказа в неизгодна позиция заради

...
Американският президент Доналд Тръмп се оказа в неизгодна позиция заради
Коментари Харесай

Защо изборите в Алабама са лош знак за Тръмп и републиканците

Американският президент Доналд Тръмп се оказа в неизгодна позиция поради провалянето на републиканците в един надълбоко закостенял щат. Това сложи под подозрение законодателната му стратегия и повдигна нови въпроси за посоката пред неговата партия единствено година след невероятния му напредък.

Дъг Джоунс завоюва място в Сената от Алабама, ставайки първият демократ в горната камара на Конгреса от този щат от четвърт век. Кампанията на противника му от Републиканската партия Рой Мур бе потопена от изказвания за полов тормоз и непочтено държание, привлекли внимание в цялата страна.

По този метод болшинството на републиканците в Сената понижава до единствено едно място - 51 гласа против 49 за групата на демократите - което основава спомагателна спънка за програмата на Тръмп в устрема му да реализира някакъв важен законодателен триумф след близо година на президентския пост.

Изборните резултати от Алабама също по този начин вършат още по-належащо за републиканците да прокарат своята радикална данъчна промяна, която сега е в развой на договаряне и доизглаждане на последните елементи от нея. Вчера Тръмп съобщи, че " е доста значимо за страната " промяната да бъде гласувана допустимо най-скоро с оглед значимостта на въпроса, и омаловажи срутва на партията си в Сената.

Самите сенатори републиканци обаче ще се опитат да внесат текста за гласоподаване, преди Джоунс да е встъпил в служба - до момента в който още могат да разчитат на гласа на своя съпартиец Лутър Стрейндж, който допреди вчерашните избори за попълване на едно място в Сената от Алабама краткотрайно представляваше щата. Демократът Джоунс не може да встъпи в служба, до момента в който американските изборни управляващи не удостоверят дефинитивно всички резултати от изборите, което ще стане по-късно през декември.

През последните месеци Тръмп на няколко пъти претърпя крах при прокарването на значими законопроекти, като най-широка популярност закупи опитът да бъде анулирана здравната промяна на предшественика му Барак Обама. Той обаче съобщи, че съгласно него при започване на новата година партията ще е в положение да си обезпечи нужните гласове за превъзмогване на обстановката. Загубата на едно място в Сената обаче е спомагателна спънка за това, защото при предходните несполучливи опити за пробутване на политически ограничения роля изиграха представители на самата Републиканска партия, дали своят вот срещу тях.

Демократите представяха успеха на Джоунс като отменяне на Тръмп и програмата му, а не като гласоподаване просто против Мур, против който бяха отправени обвинявания за полов тормоз над девойки в юношеска възраст преди десетилетия.

" Хората в Алабама се изрекоха от името на милиони американци от цялата страна. Те дадоха гласа си, с цел да изпратят ясното и звучно обръщение, че отхвърляме посоката, в която Доналд Тръмп и Републиканската партия водят нашата страна ", сподели Линда Санчес, член на Конгреса и представител на демократите от Калифорния. " И в случай че републиканците подценен това обръщение, това ще бъде на техен риск. "

Фотогалерия: Как Доналд Тръмп стигна до Белия дом >

Изборите в Алабама също по този начин вещаят провокации пред Тръмп и републиканците предвид на идните през ноември следващата година избори за нова долна камара на Конгреса на Съединени американски щати, Камарата на представителите, както и за възобновяване на една трета от състава на Сената.

Макар републиканците да са считани за любимци за продобиване на болшинство в Сената, успеха на Джоунс може да приближи и демократите до такова, обявиха политически анализатори. " Този крах може да има съществени последствия за Републиканската партия ", споделиха Кайл Кондик и Джефри Скели от Вирджинския университет.

Екзит половете сочат, че демократите са се показали мощно измежду категории гласоподаватели като дамите, младежите и малцинствата от други раси - от тези групи имаше изключително дейни съперници на Тръмп. Американският президент отдаде загубата на издигане на несъответствуващ претендент, който той не бе подкрепил на първичните избори макар рекомендациите на дългогодишния си консултант Стивън Банън.

Тръмп даде обещание по-добро показване на междинните избори през ноември следващата година. " През 2018 година би трябвало да вкараме повече сенатори, повече конгресмени, които да са републиканци, и в случай че това стане, ще можете да видите още много от това, което виждате сега ", сподели той, имайки поради напредъка в реализирането на програмата си в частта за налозите.

Според Кондик и Скели обаче загубата не може да бъде отдадена само на абсурда към Мур за полов тормоз, в случай че републиканците имат голяма поддръжка в щата. А откакто Тръмп на два пъти поддържа губещ претендент в Алабама, въздействието му ще пострада, което значи, че ще става все по-малко евентуално съпартийците му републиканци да си сътрудничат с него.

" За президента Тръмп резултатите от изборите във вторник значат, че той на два пъти удари на камък в Алабама - първо на първичните избори, подкрепяйки краткотрайно назначения за сенатор Лутър Стрейндж, а след това на същинските избори, подкрепяйки Мур - в един щат, където може би е трябвало да има тъкмо толкоз въздействие, колкото и във всеки останал щат в страната ", споделиха те.

" Това слага под въпрос умеенето му да извежда претенденти на Републиканската партия до победа даже и тук-там, където е относително известен. Това също би трябвало да тревожи републиканците, които в този момент гледат към междинните избори. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (625)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР