Американският президент Доналд Тръмп изпълни своята заплаха и не удължи

...
Американският президент Доналд Тръмп изпълни своята заплаха и не удължи
Коментари Харесай

ЕС–САЩ: търговската война започна


Американският президент Доналд Тръмп извърши своята опасност и не удължи отлагането на наказателните мита върху стоманата и алуминия, наложена на страните от Европейския съюз.

Този път Доналд Тръмп мина без обичайните си туити и гръмки изказвания. Американският президент даде на своя министър на търговията Уилбър Рос да разгласи неприятната вест за европейците: отсрочката дадена на експортьорите от Европейски Съюз за новите мита върху стоманата и алуминия няма да бъде удължена. Така от 1 юни Съединени американски щати започнаха да таксуват с 25% изделията от стомана и с 10% - от алуминий.
 Уилбър Рос. Уилбър Рос. / БГНЕС
Това решение не беше ненадейно за европейците. През май представителите на Европейски Съюз неведнъж водиха договаряния, с цел да се избегне комерсиалния спор с американците. Но позициите на страните бяха прекомерно разнообразни: до момента в който във Вашингтон намекваха за опцията за съглашение на двустранна основа с обособените страни, в Брюксел упорстваха да се приказва с Европейски Съюз като с един договарящ и да се съблюдават разпоредбите на Световната комерсиална организация /СТО/.

[b]Американските уиски, мотоциклети и дънки ще поскъпнат[/b]

Представителите на Европейски Съюз предложиха на Съединени американски щати да стартират договаряния за търговски преференции с американските компании в Европа, поставяйки изискването за непрекъснато настоящо отсрочване на митата върху стоманата и алуминия. Вашингтон не се съгласи с тези оферти. Впрочем, Брюксел беше подготвен за това: еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малстрьом заяви, че е подадено недоволство в СТО, а също по този начин са въведени защитни ограничения за европейските експортьори и ответни наказателни мита върху редица американски артикули.

Според разпоредбите на СТО, Европейски Съюз сега разполага с 90 дни за приемането на ответни ограничения, които попадат под определението „ възобновяване на комерсиалния баланс “. Вносът от Съединени американски щати в Европа може да нарастне тъкмо толкоз, колкото са разноските на европейската промишленост поради американските дейности.

В Брюксел акцентират, че защитните ограничения на европейците не са просто ответна мярка, а имат политически темперамент. Така да вземем за пример, обявявайки американското уиски, мотоциклети и дънки като артикули, които ще бъдат наранени от новите мита, в Европейски Съюз избират точно продукцията на тези американски щати, в които ръководят републиканците. Предполага се, че техните губернатори би трябвало да повлияят на определения от републиканците президент Тръмп.
 Сесилия Малстрьом. Сесилия Малстрьом. / БГНЕС
Дали тези сметки ще се оправдаят? Президентът на Федералния съюз на немската промишленост Дитер Кемпф допуска, че „ американският президент ще вкара в отговор още по-големи наказателни мита – и точно това внушава максимален боязън “. Както сподели по-рано американският министър на търговията Уилбър Рос, в случай че има по-нататъшна ескалация на комерсиалния спор, това ще бъде само и единствено вследствие на ответните ограничения от страна на Европейски Съюз.

[b]25% върху европейските автомобили[/b]

Доналд Тръмп към този момент съобщи, че обмисля да оскъпи вноса на европейските коли в Съединени американски щати. Той стимулира това с обстоятелството, че такива основни браншове, като производството на коли и елементи за тях, са от сериозно значение за „ националната стопанска система “. По тази причина стопанинът на Белия дом към този момент е поръчал на министъра на търговията да ревизира дали има учредения за въвеждането на защитни мита и в автомобилната промишленост.

Коментирайки тази вест, немският министър на външните работи Хайко Маас съобщи, че е изцяло явно “, че тази мярка е ориентирана против немските производители на коли.

Той описа пред публицисти в Берлин, че след въвеждането на митата върху стоманата и алуминия той се е обърнал към своя американски сътрудник, държавния секретар Майк Помпео със следния въпрос: „ Майк, ти в действителност ли искаш съществено да ме убедиш, че немските коли нарушават ползите на американската сигурност? Точно противоположното, немските коли вършат улиците на американските градове по-безопасни “.

[b]Нито един Мерцедес на Пето авеню[/b]

Нищо не е известно за отговора на Помпео, само че е известно, че Хайко Маас, макар шеговития звук на това изявление, се отнася извънредно съществено към ситуацията. Протекционизмът сега господства в метода на Вашингтон към всеки проблем. Както означи Маас, „ външнотърговският баланс се трансформира в крайъгълен камък в международната политика “.
 Хайко Маас. Хайко Маас. / БГНЕС
Но за Германия външната търговия не се свежда единствено до това, че в последна сметка размерът на износа и вноса да се изравнят и салдото да бъде еднакъв на нула. Външната търговия е значим мотор на немската стопанска система. Тя е тласък за вложения и основава нови работни места. А за това е „ нужен работещ международен пазар, основаващ се на ясни правила “, уточни Маас.

Но точно тези правила сега са сложени под подозрение от Съединени американски щати. В централите на немските автомобилостроителни компании към този момент цари паника. До наскоро те успяваха да продадат в Съединени американски щати до 480 хиляди коли. Според изявленията на Тръмп, новите мита върху колите могат да доближат до 25%. За съпоставяне, в този момент митата върху вноса на европейски коли в Съединени американски щати е еднакъв на 3%, а на американските, внасяни в Европа – 10%.

Впрочем, американският президент даже и не крие, че е взел на прицел не просто в европейските коли, а точно немските. По време на визитата си в Съединени американски щати през април 2018 година френският президент Еманюел Макрон Доналд Тръмп му декларирал, че ще продължи със своята политика дотогава, до момента в който на Пето авеню в Ню Йорк не престанат да карат Мерцедеси. Най-малкото по този начин думите на американския президент бяха предадени от изданието на немските бизнес кръгове „ Виртсшафтсвохе “, което се позоваваше на анонимни дипломати от Европа и Съединени американски щати. /БГНЕС

----

Сабине Кинкарц, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР